StoryEditor

Európu má zachrániť nový plán za 200 miliárd eur

30.04.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Európska komisia chystá veľké investície do naštartovania ekonomického rastu.

Nová stratégia má byť akýmsi novým Marshallovým plánom podobným tomu, ktorý viedol k obnove Európy zničenej po druhej svetovej vojne.

Na investície do infraštruktúry či vyspelých technológií chce Brusel naliať 200 miliárd eur, informoval španielsky denník El País.
Nový projekt komisie má byť financovaný prostredníctvom Európskej investičnej banky a Európskeho stabilizačného mechanizmu. Z toho môžu čerpať peniaze štáty únie,
ktoré sa dostali do problémov. Za záväzky tohto mechanizmu, kde v súčasnosti zostáva asi 12 miliárd eur, ručí aj Slovensko.

Nový plán by zrejme mal fungovať čiastočne prostredníctvom dlhopisov, ktoré by komisia rada predala penzijným fondom a ďalším investorom. Ďalšou možnosťou je aj zvýšenie kapitálu Európskej investičnej banky. Podľa španielskeho denníka chce Európska komisia detaily plánu predstaviť členským štátom únie na summite koncom júna v Bruseli.

Brusel tak pokračuje vo svojej politike, v ktorej namiesto prehlbovania škrtov začína podporovať naštartovanie ekonomiky. Európska komisia minulý týždeň napriek požadovaným úsporným opatreniam navrhla pre budúci rok rozpočet EÚ, ktorý počíta s výdavkami vo výške 138 miliárd eur. To predstavuje medziročné zvýšenie o deväť miliárd eur, teda asi o sedem percent.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 00:34