StoryEditor

Penta si kúpila zdravotnícku reformu, tvrdí Wikileaks

05.09.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Slovenská zdravotnícka reforma a kontroverzná úloha finančnej skupiny Penta v nej dominuje tajnej depeši amerických diplomatov, ktorú minulý týždeň zverejnil server Wikileaks.

Depeša s dátumom 21. apríla 2005 a domicilom Bratislava tvrdí, že Penta bola podozrivá z kupovania poslancov pri prijímaní reformných zákonov.

V diplomatickej správe sa píše, že napriek obrovským problémom s rozpočtom vytvára množstvo peňazí prúdiacich cez systém zdravotného poistenia na Slovensku potenciálne veľmi lukratívny sektor. Keďže sa šesť reformných zákonov podarilo presadiť pomerne ľahko aj vďaka podpore nezávislých poslancov, objavili sa špekulácie, že hlasy boli kúpené. Stáť mala za tým práve finančná skupina. „Penta známa svojimi predátorskými obchodnými praktikami vyrástla z malej začínajúcej spoločnosti v roku 1995 na firmu s dnešnými aktívami vo výške 350 miliónov dolárov,“ uvádza sa v depeši.

„Penta a jej sieť spoločností kontroluje už tri z piatich najväčších slovenských zdravotných poisťovní, pričom ďalšie dve sú vo vlastníctve štátu. Plánuje kúpiť 100 lekární a pokúsila sa už kúpiť nemocnice,“ píše sa ďalej v depeši spred šiestich rokov.

Spoľahlivý zdroj s kontaktmi na Pentu podľa Wikileaks uviedol, že spoločnosť zaplatila po dva milióny korún bližšie neurčenému počtu nezávislých poslancov, aby zabezpečila, že prejde reforma legalizujúca franchising lekární. Podľa rovnakého zdroja chcela Penta využiť dohody o franchisingu a vlastníctvo poisťovacích spoločností, aby získala klientov pre svoje lekárne a vytlačila konkurenčné lekárne z biznisu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 22:50