StoryEditor

Čiernej Hore pomáhame na ceste do Európy

10.11.2011, 11:43

Podgorica, Bratislava -- Čierna Hora využije skúsenosti Slovenska na ceste do Európskej únie a NATO. V balkánskej krajine sa totiž koná spoločné turné slovenských a čiernohorských osobností, ktoré hovoria o integrácii Čiernej Hory do euroatlantického priestoru. V rámci turné prebiehajú verejné diskusie, stretnutia so študentmi, médiami či predstaviteľmi samospráv, informoval HN Viktor Škulec zo Slovenskej atlantickej komisie, ktorá projekt realizuje. Čierna Hora je v podpore integrácie rozdelená. Turné má napomôcť predovšetkým váhajúcej časti obyvateľstva vytvoriť si reálny obraz o tom, čo integrácia krajine prinesie.
Slovensko dnes patrí medzi najaktívnejšie a najefektívnejšie krajiny, čo sa týka zdieľania know-how z integračného procesu. "Skúsenosti z podobných projektov nám jasne signalizujú, že hlas Slovenska má u kandidátskych krajín váhu," uvádza Róbert Vass, generálny tajomník Slovenskej atlantickej komisie.
Čierna Hora je v euroatlantickej integrácii z balkánskych krajín najďalej, chýba jej však adekvátna podpora obyvateľstva. "Slovenský príklad potvrdzuje, že pre malú krajinu je lepšie byť za rozhodovacím stolom, ako čakať na rozhodnutia iných. Navyše, úspechy Čiernej Hory v integrácii môžu potiahnuť aj ďalšie krajiny regiónu," vysvetľuje Vass.
Turné, ktoré odštartovalo v pondelok v Podgorici, sa má počas piatich dní zastávky v desiatich mestách. Na podujatiach sa okrem slovenských predstaviteľov zúčastňujú aj štyria členovia čiernohorskej vlády -- ministri obrany, vnútra, spravodlivosti ako aj minister poľnohospodárstva a rozvoja vidieka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 00:46