StoryEditor

"Popravíte ma?" pýtal sa Breivik po masakri

08.02.2012, 14:47
Autor:
čtkčtk

Útočník z minuloročného masakra v Osle a na ostrove Utoya Anders Behring Breivik (na snímke) sa bezprostredne po streľbe policajtov pýtal, či bude za svoj čin popravený. Napísali to v utorok britské listy Daily Mail a Daily Telegraph. Vytlačili tiež fotografie uvoľneného Breivika len chvíľu po útoku.

Po masakri bol pokojný

„Dnes som sa stal najväčším netvorom po Quislingovi, to je v pohode,“ povedal podľa denníkov Breivik krátko po zatknutí. Narážal tým na nórskeho fašistického politika Vidkuna Quislinga, ktorý sa počas druhej svetovej vojny zapredal nacistom. „Budem popravený za to, čo som urobil?“ spýtal sa dodatočne Breivik.

Z fotografií je zrejmé, že Breivik bol po čine uvoľnený. Údajne sa len sťažoval, že je smädný. Na sebe mal stále čiernu policajnú uniformu a zablatené topánky. Políciu sa ešte snažil zmiasť tvrdením, že je súčasťou dvoch teroristických buniek, ktoré chystajú ďalšie útoky.

Požaduje vyznamenanie

Tridsaťdvaročný Breivik 22. júla minulého roku zabil 77 prevažne mladých ľudí. Najprv odpálil bombu nastraženú v aute pred sídlom vlády v Osle. Následne sa autom odviezol na ostrov Utoya, kde vystrieľal účastníkov stretnutia sociálnodemokratickej mládeže.

Breivik spáchal najväčší masaker v Nórsku v mierových časoch. Sám sa považuje za hrdinu vystupujúceho proti islamizácii a zradcom. Za svoj čin chce dokonca vyznamenanie, povedal na súde tento týždeň.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:42