StoryEditor

Maďari budú za dom doplácať. Pre kurz forintu

03.10.2012, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Takmer milión eur na stavbu nového domu Slovákov v Mlynkoch putovalo rovným dielom z maďarskej aj zo slovenskej štátnej pokladnice. Na rovnomernom financovaní domu sa ešte v roku 2008 dohodli premiéri oboch krajín Robert Fico a Ferenc Gyurcsány. Na základe ich dohody malo Slovensko prispieť 10 miliónmi korún a Maďarsko 80 miliónmi forintov. Podľa vtedajšieho kurzu to bolo dohromady asi 660-tisíc eur.

Obe strany neskôr sľúbili zvýšiť sumu na viac ako milión eur. "Platby boli rozvrhnuté na viacero etáp. Situáciu komplikovali zmeny vlád v Bratislave aj Budapešti, pre ktoré sa peniaze oneskorili. V júni tohto roka sa realizovala posledná splátka," povedal pre HN šéf Celoštátnej slovenskej samosprávy v Maďarsku Ján Fúzik. Práve cez účet tejto organizácie išli peniaze na dom.

Hoci ešte v decembri minulého roka sa počítalo s celkovými nákladmi 1,1 milióna eur, časť peňazí sa napokon podarilo ušetriť. Slovenská strana zaplatila 490-tisíc eur, maďarská 126 miliónov forintov. Spolu teda dom stál 980-tisíc eur.

Aby v budúcnosti nevznikli žiadne spory, kto na dom dal viac peňazí, Slováci s Maďarmi doriešili aj rozdiely, ktoré vznikli pri pohybe kurzu forintu oproti euru. "Po prepočítaní sa zistilo, že zo Slovenska prišlo kvôli kurzovým rozdielom o 12 miliónov forintov viac. Maďarsko to vyrovná tým, že počas nasledujúcich troch rokov pošle po štyroch miliónoch forintov," uzavrel Fúzik.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 01:06