StoryEditor

Americkí vedci dokončili podrobnú mapu vraku Titaniku

09.03.2012, 10:06
Autor:
čtkčtk

Americkí vedci dokončili podrobnú mapu vraku Titaniku. Podľa agentúry AP je to prvé detailné zmapovanie celého územia s troskami roztrúsenými na dne mora s rozlohou päť krát osem kilometrov.
Odborníci dúfajú, že im doteraz najpodrobnejšie informácie o troskách ležiacich v hĺbke viac ako 3 000 metrov pomôžu odhaliť nové informácie o tom, čo presne sa stalo v apríli 1912, kedy sa legendárna loď potopila.

Vedci už zverejnili prvé nové poznatky o potopení lode. Mapa morského dna ukázala, že zadná časť rozlomeného plavidla sa nepotopila priamo na dno, ako sa odborníci doposiaľ domnievali. Namiesto toho sa pri klesaní divoko točila okolo vlastnej osi.

S mapovaním morského dna začala vedecká expedícia v lete 2010. Odborníci študovali stav morského dna pomocou sonaru, využili tiež asi 130 000 snímok urobených diaľkovo riadenými podmorskými robotmi. Spracovanie dát skončilo až teraz.

Titanic sa potopil v noci zo 14. na 15. apríla 1912, keď pri svojej prvej plavbe narazil južne od Nového Foundlandu na ľadovec. Zrážku neprežilo 1 520 ľudí. Vrak lode, ktorá bola pred svojou osudnou plavbou označovaná za nepotopiteľnú, objavil v roku 1985 oceánograf Robert Ballard. K Titaniku v nasledujúcich desaťročiach plávala séria výprav, ktoré buď fotili potopený
parník, alebo vyzdvihovali na hladinu zberateľsky zaujímavé predmety.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 11:39