StoryEditor

Slovensko odkázalo, že je spoľahlivý partner NATO

16.04.2012, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Minirozhovor. Prvý námestník šéfa českej diplomacie Jiří Schneider pre HN:

Po nástupe novej slovenskej vlády sa objavili pochybnosti o pokračovaní prítomnosti v Afganistane. Potvrdila konferencia GLOBSEC tieto obavy?
Pozorne som počúval prejav premiéra Roberta Fica na konferencii a musím povedať, že som v ňom nepočul nič o možnosti sťahovania slovenských vojakov z Afganistanu. Naopak, jeho hlavný tón znel, že Slovensko zostane spoľahlivým a zodpovedným partnerom. Takže ja neočakávam žiadne unáhlené kroky.

Naznačila konferencia, čím sa bude zaoberať májový summit NATO v Chicagu?
Áno, hovorilo sa o tom aj v Bratislave. Ide predovšetkým o ďalšiu transformáciu NATO a rozhodnutia týkajúce sa operácie v Afganistane. Summit sa navyše koná v čase, keď Európa bojuje s ekonomickými problémami, ktoré sa prejavujú aj v oblasti obrany. Na konferencii a v kuloároch tak bola možnosť prediskutovať to.

Práve v čase konferencie sa však vyhrotil aj konflikt v Iráne...
Zhodli sme sa, že úsilie o diskusiu s Iránom sa stupňuje a zároveň s tým eskaluje aj napätie. Aby totiž vyjednávania mohli byť úspešné, musia byť podopreté vierohodnou hrozbou sily. Všetci však vedia, že použitie sily by malo ďalekosiahle dôsledky, a je to otázkou poslednej možnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:29