StoryEditor

Tadič: Kosovo musí konečne nájsť riešenie v súlade s právom

23.01.2010, 09:40
Autor:
TASRTASR

Rok 2010 by mohol byť rokom, v ktorom sa pre Kosovo nájde riešenie v súlade s medzinárodným právom, povedal dnes srbský prezident Boris Tadič vo svojom prejave pred Bezpečnostnou radou OSN v New Yorku.

Tadič pripomenul, že je nevyhnutné, aby sa do vynesenia posudku Medzinárodného súdneho dvora (MSD) o jednostrannom vyhlásení nezávislosti Kosova nevyvíjal na sudcov nátlak novými uznaniami kosovskej samostatnosti. "V tom okamihu, keď Medzinárodný súdny dvor zverejní svoje stanovisko, budeme mať možnosť urobiť krok vpred. Sme toho názoru, že dialóg je najefektívnejším spôsobom získať dlhodobé a všeobecne prijateľné východisko, ktoré nebude bezohľadne obetovať spoločné geografické a strategické priority, aby vyšlo v ústrety jednostranným požiadavkám a záujmom," podotkol Tadič.

Srbský prezident tiež na pôde BR OSN požiadal o dôsledné plnenie záväzkov, ktoré rada prevzala ohľadne Kosova, a o dodržiavanie všetkých dohodnutých bodov rezolúcie OSN číslo 1244 a šesťbodového plánu generálneho tajomníka OSN. Jedna z otázok, ktoré sú zakotvené v týchto dokumentoch, je aj vystupovanie kosovskej misie OSN (UNMIK) na medzinárodných fórach, pripomenul Tadič.

Ohľadne jesenných miestnych volieb v Kosove, ktoré vypísali úrady v Prištine, srbský prezident vyhlásil, že boli nelegitímne, pretože neprebehli v súlade s rezolúciou OSN 1244, ale s plánom Mattiho Ahtisaariho, ktorý nemá podporu BR OSN.

Tadič zároveň vyjadril sklamanie v súvislosti s vyhláseniami kosovského ministra zahraničných vecí Skendera Hiseniho, ktorý na pôde rady vyhlásil, že Kosovo odmieta nové rokovania o štatúte so Srbskom, pretože kosovská nezávislosť je nezvratná. Hiseniho vyjadrenie, podľa ktorého by "rokovania o Kosove vyvolali nový konflikt," označil srbský prezident za šokujúce. "To je veľmi zvláštne chápanie dialógu a rokovaní. Podľa môjho názoru je to priama hrozba," podotkol.

Tadič zároveň využil príležitosť a počas svojho vystúpenia na pôde rady poďakoval 127 krajinám, ktoré podľa neho rešpektujú Chartu OSN tým, že neuznávajú nezávislosť Kosova.

Srbský prezident ešte pred zasadaním BR OSN informoval generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna o vyjadreniach odchádzajúceho chorvátskeho prezidenta Stjepana Mesiča. Ako Mesič vyhlásil, asadil by armádu v prípade, že bosnianska Republika Srbská (RS) vypíše referendum o odštiepení. "Zámerom Srbska je upozorniť, že nebezpečné slová a vyjadrenia nie sú vítané v regionálnej politickej reči. Srbsko si neželá pokaziť svoje bilaterálne vzťahy s Chorvátskom a veríme, že s novým prezidentom a vládou Chorvátska môžeme dospieť ku konštruktívnemu dialógu," dodal Tadič.

01 - Modified: 2024-04-24 12:15:56 - Feat.: - Title: Na židovskej demonštrácii proti vojne v Gaze v New Yorku zadržali zhruba 300 ľudí 02 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 03 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 04 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 05 - Modified: 2024-04-20 12:31:24 - Feat.: - Title: V Kosove kvitne kult britského expremiéra Tonyho Blaira, odhalia mu sochu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 18:44