StoryEditor

USA nám sondu nezničili, priznali Rusi

31.01.2012, 23:00
Autor:
čtkčtk
Tvrdenia Moskvy, že výskum Marsu jej prekazila Amerika, sú nepravdivé.

Tvrdenia Rusov, že jej sondu Fobos-Grunt zničilo silné elektromagnetické žiarenie z amerického radaru, sa ukázali ako nepravdivé. Rusko včera priznalo, že medziplanetárnu sondu zrejme pochovalo rádioaktívne kozmické žiarenie.

Američanov tak Moskva obvinila neprávom. „Vinníci neúspechu z Lavočkinovej konštrukčnej kancelárie už boli potrestaní,“ potvrdil šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Vladimir Popovkin.

Sabotáž alebo nehoda?
Vesmírna agentúra predtým uviedla, že poruchu na sonde mohlo mať na svedomí žiarenie z amerického radaru. Popovkin už skôr naznačoval, že za zlyhaním misie za 120 miliónov eur mal byť vonkajší zásah. Neskôr sa objavila hypotéza, že katastrofu mohli spôsobiť americké radary na Marshalových ostrovoch. Rusi však pripomínali, že pravdepodobne nešlo o úmyselnú sabotáž, ale o nehodu. Fobos-Grunt tak namiesto letu na Mars uviazol na obežnej dráhe Zeme. Američania však akúkoľvek zodpovednosť ostro odmietali.

Nevinní Američania
Teraz sa situácia zmenila. „Príčinou neštandardnej situácie sa stalo preťaženie dvoch palubných počítačových zariadení, tzv. dvojaký reštart. Fobos-Grunt preto prešiel do režimu čo najväčších úspor energie a vyčkávania na ďalšie pokyny,“ vyhlásil včera Popovkin.

Najpravdepodobnejšou príčinou sa podľa názoru komisie ukazuje pôsobenie ťažkých nabitých častíc vesmírneho priestoru, ktoré viedlo k výpadku v pamäťovom zariadení centrálneho počítača stanice ešte počas druhého obletu.

Popovkin však pripustil, že za neúspechom mohli byť aj použité zahraničné mikroelektronické súčiastky. Tie totiž mohli byť sfalšované.
Fobos-Grunt odštartoval vlani v novembri. Sonda však po oddelení od nosnej rakety nenabrala požadovaný kurz k mesiacu Marsu Phobos, odkiaľ mala dopraviť vzorky povrchu, ale začala krúžiť okolo Zeme. Po neúspešných pokusoch o spojenie a preprogramovanie sa zvyšky sondy 15. januára zrútili do Tichého oceánu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. september 2024 01:33