StoryEditor

Nemecko ponúkne štvrť milióna pracovných miest

26.10.2011, 00:00
Autor:
(NP)(NP)
Najväčšia ekonomika Európy odhaduje, že na budúci rok vytvorí štvrť milióna pracovných miest.

Slovákom sa otvára nová šanca nájsť si prácu v Nemecku. Najväčšia ekonomika Európy totiž odhaduje, že na budúci rok vytvorí štvrť milióna pracovných miest. Nemecké podniky hľadajú desaťtisíce ľudí najmä v službách a priemysle.

Nemecká priemyselná a obchodná komora včera oznámila, že najviac nových pracovných príležitosti pribudne v službách – asi 80-tisíc. Ďalších 50-tisíc pracovníkov bude potrebovať metalurgia a elektrotechnický priemysel. Zhruba 40-tisíc miest sa vytvorí v službách, ktorých pracovníci budú disponovať rozsiahlymi vedomostnými poznatkami, citovala nemeckú komoru agentúra TASR.

Podľa komory budú nemecké podniky na budúci rok čoraz ťažšie hľadať kvalifikovaných pracovníkov. Posledný prieskum potvrdil, že asi tretina firiem naráža na tento problém už teraz.

Napriek tomu prílev kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia zatiaľ zostáva slabý. Nepomohlo ani májové otvorenie pracovného trhu pre nových členov Európskej únie. „Počet zamestnancov sa zvýšil len veľmi mierne,“ potvrdil pre HN Markus Halt zo Slovensko-nemeckej obchodnej a priemyselnej komory. Podľa neho chodia zástupcovia nemeckého priemyslu hľadať kvalifikovaných pracovníkov aj na Slovensko, majú však problém nájsť vhodných záujemcov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 07:29