StoryEditor

Prvé zasadanie bagdadskej rady

08.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Na svojom prvom zasadaní sa včera stretli predstavitelia novej mestskej rady v irackej metropole Bagdad. USA označili toto zasadanie za významný krok smerom k demokracii v Iraku aj napriek tomu, že rada má iba poradnú úlohu.
Americký civilný administrátor krajiny Paul Bremer vyjadril uznanie 37 členom inštitúcie za obsadenie nových postov v čase, keď sa Iračania spolupracujúci s koaličnými silami stávajú terčmi útokov. "Odvážne ste vstúpili do verejnej služby v čase, keď nehanební ľudia v Bagdade predstavujú hrozbu pre mierumilovných občanov tohto skvelého mesta," vyhlásil Bremer. Podľa Bremera bolo včerajšie zasadanie bagdadskej mestskej rady možno najdôležitejšou udalosťou vo vojnou zničenej krajine od zosadenia bývalého diktátora Saddáma Husajna. "Dnešok znamená pre Bagdad návrat k demokratickému systému," povedal. Rada môže Američanmi kontrolovaným inštitúciám riadiacim päťmiliónové hlavné mesto iba predkladať návrhy a odporúčania. Bremer však zdôraznil, že jej návrhy sa budú brať vážne.
Predstavitelia administratívy tvrdia, že ešte nedozrel čas na to, aby sa v Iraku mohli konať priame voľby do miestnych rád alebo národnej vlády. Domnievajú sa, že po 24 rokoch totality za Saddámovej vlády je potrebné dať istý čas formovaniu nových politických štruktúr.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 08:25