StoryEditor

Haiti: Slováci, o ktorých vieme, sú v poriadku

14.01.2010, 12:39
Autor:
TASRTASR

Slovenskí občania, o ktorých pobyte na Haiti Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR vie, sú po zemetrasení (11.1.) v poriadku. "Spojenie s nimi sa napokon podarilo. Nedarí sa nám ale stále spojiť s honorárnym konzulom v Port-au-Prince," uviedol dnes pre TASR hovorca rezortu Peter Stano, ktorý zároveň avizoval, že Slovensko poskytne postihnutým oblastiam finančnú pomoc. Presnú sumu však MZV SR zatiaľ nepozná.

"Peniaze pôjdu na Haiti zo zbierky, ktorú už vyhlásil Slovenský Červený kríž a z prostriedkov MZV SR, ktoré máme vyčlenené na takéto situácie. Sumu ešte spresňujeme," vysvetlil Stano. Dodal, že najefektívnejšie je distribuovať pomoc cez medzinárodné organizácie prípadne európskych partnerov, ktorí už na Haiti sú a majú tam potrebné dopravné spojenia aj zázemie, aby mohli pomoc prepraviť na tie územia, ktoré ju potrebujú. "Takže MZV SR už rozbehlo hľadanie a komunikáciu s partnermi, ktorí by prepravili slovenskú pomoc na Haiti a vybavuje potrebné medzinárodné formality na akceptáciu tejto pomoci," priblížil.

Na margo súčasnej situácie na ostrove uviedol, že je stále neprehľadná a komunikácia je veľmi zložitá. "Napriek tomu náš komunikačný kanál je španielske veľvyslanectvo v Port-au-Prince, ktoré nebolo poškodené a je zároveň pripravené pomôcť pri kontaktovaní, alebo prípadnom hľadaní slovenských občanov," doplnil Stano.

V súvislosti so Slovákmi, ktorí sa na Haiti nachádzajú, ďalej poznamenal, že nie je vylúčené, že na ostrove nie sú aj iní slovenskí občania okrem tých, s ktorými sa MZV SR skontaktovalo. Pátranie po nich ich je však podľa jeho slov "ako hľadanie ihly v kope sena", keďže o sebe nedali po príchode na Haiti vedieť.

"Aj tento prípad na Haiti a pátranie po slovenských občanoch je príkladom toho, aké je dôležité, aby sa naši občania vo vlastnom záujme prihlásili či už cez registračný formulár alebo na príslušnom veľvyslanectve, keď cestujú do krajiny za akýmkoľvek účelom. Je to veľmi dôležité vedieť, ak sa slovenský občan nachádza v nejakej krajine. Ak sa stane katastrofa, tak vieme, koho v krajine hľadať a akým spôsobom ho kontaktovať," vysvetlil.

01 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 02 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín 03 - Modified: 2024-04-18 09:04:52 - Feat.: - Title: Poliklinika Břeclav s. r. o. 04 - Modified: 2024-04-18 07:08:26 - Feat.: - Title: Pacientom hrozia poplatky. "Zajacovky" by obmedzili návštevy lekára, v ich počte sme lídrom v únii 05 - Modified: 2024-04-16 13:30:05 - Feat.: - Title: Zdaňovať sa budú aj elektronické cigarety. Analytik to víta, jednu kategóriu by však zdanil výraznejšie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 18:03