StoryEditor

Teroristi z Al-Kajdy demonštrujú svoju silu

19.05.2003, 00:00
Len pár dní po samovražedných útokoch v saudskoarabskej metropole Rijád sa teroristická sieť Al-Kajdá znovu prihlásila k slovu. V marockom meste Casablanca pri teroristických útokoch v piatok neskoro večer zomrelo minimálne 41 ľudí.
  • Rezolúcia by dala USA široké právomoci
  • Saudská Arábia pod drobnohľadom Američanov
  • Marocká vláda chce bojovať proti terorizmu
  • Len pár dní po samovražedných útokoch v saudskoarabskej metropole Rijád sa teroristická sieť Al-Kajdá znovu prihlásila k slovu. V marockom meste Casablanca pri teroristických útokoch v piatok neskoro večer zomrelo minimálne 41 ľudí, medzi ktorými je aj 10 samovražedných útočníkov. Asi 100 ľudí utrpelo rôzne zranenia. Päť koordinovaných výbuchov v prístavnom moste poškodilo židovské centrum, belgický konzulát, hotel a španielsku reštauráciu. Pre expertov na medzinárodný terorizmus je pritom veľmi pravdepodobné, že za oboma sériami atentátov treba hľadať sieť Usámu bin Ládina. "Chcú ukázať, že sú stále silní," uvádza sa v analýze, ktorú zverejnila agentúra AP.
    Hovorca marockého salafistického islamistického prúdu, blízkeho Al-Kajde, pre saudskoarabský týždenník Madžalláh vyhlásil, že nastal čas globalizácie džihádu. Po 11. septembri 2001, teroristických útokoch v amerických mestách, sa džihád začal všade. "Môžeme povedať, že nastal čas globalizácie džihádu," konštatoval Abú Seif al-Islam, predstaviteľ salafistického prúdu v Maroku. Podľa vyjadrenia Abú Seifa je terajším cieľom, aby sa "nepriateľ necítil bezpečne nikde, kde je". Pripomenul, že Usáma bin Ládin sa v nedávnom posolstve zmienil priamo o Maroku.
    Francúzska vláda vyhlásila v reakcii na útoky v krajine zvýšený, druhý stupeň protiteroristického varovania. Druhý stupeň varovania znamená, že riziko teroristickej akcie sa považuje za možné. Španielsko zasa uviedlo do stavu pohotovosti policajné jednotky, ktoré sledujú aktivitu islamských skupín. Predstavitelia poverení bojom proti terorizmu sa vyjadrili, že samovražedný útok na španielsku reštauráciu v marockej Casablance je odvetou za španielsku podpory vojny proti Iraku, informoval španielsky denník El País. Španielski predstavitelia sa domnievajú, že pri útoku na reštauráciu mohlo zohrať úlohu i to, že okrem vojny v Iraku Španielsko zatklo od útokov z 11. septembra 2001 asi 40 ľudí podozrivých z kontaktov s teroristickou sieťou Al-Kajdá.
    Vážna hrozba ďalších teroristických útokov existuje podľa britskej vlády v Ugande, Etiópii, Tanzánii, Somálsku, Eritrei a Džibutsku. Americkí vládni predstavitelia varovali aj pred útokmi v Malajzii a Saudskej Arábii, nemecká spravodajská služba BND pridala na zoznam podľa informácií denník Welt am Sonntag aj Afganistan a Pakistan. Teroristická sieť Al-Kajdá sa podľa jej správ personálne zreorganizovala a z finančnej stránky je v stave spáchať koordinované útoky po celom svete.

    menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
    16. apríl 2024 09:10