StoryEditor

Alexander Rahr: Milióny na obnovu sa strácajú

27.08.2004, 00:00
V súvislosti s dvojnásobným leteckým nešťastím v Rusku a nedeľnými prezidentskými voľbami v Čečensku požiadal düsseldorfský denník Handelsblatt o rozhovor Alexandra Rahra, odborníka na ruské otázky v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.Podľa neho je zrejmé, že milióny, určené na opätovnú výstavbu zničenej infraštruktúry v čečensku, niekto ukradol, prípadne, že skončili v temných kanáloch.

V súvislosti s dvojnásobným leteckým nešťastím v Rusku a nedeľnými prezidentskými voľbami v Čečensku požiadal düsseldorfský denník Handelsblatt o rozhovor Alexandra Rahra, odborníka na ruské otázky v Nemeckej spoločnosti pre zahraničnú politiku.

Príčiny tohtotýždňového dvojnásobného leteckého nešťastia v Rusku zatiaľ nie sú známe. Predsa však, ako si vysvetľujete veľmi nápadnú časovú zhodu pádu oboch strojov?
- Podľa mňa hlavným problémom je korupcia. S dolármi v ruke sa v Rusku dostanete aj tam, kam to nie je povolené. Nimi môžu teroristi vyrovnať aj prípadné nedostatočné technické či logistické schopnosti.

Bola nedávna návšteva ruského prezidenta Vladimira Putina na hrobe zavraždeného čečenského prezidenta Achmada Kadyrova pre povstalcov provokáciou?
- Putin už medzitým vedie v Čečensku osobnú vojnu. A návštevou Kadyrovovho hrobu povstalcom, samozrejme, ukazuje, že sa nevzdáva. Na revanš sa bývalý čečenský prezident Aslan Maschadov vyslovil za útoky povstalcov na ruskom území. Konflikt týmto spôsobom eskaluje.

Odkiaľ dostávajú podporu čečenskí vzbúrenci?
- Financie získavajú predovšetkým z vojnového hospodárstva, z mafiánskych štruktúr a z obchodu so zbraňami. A, samozrejme, treba počítať s tým, že v pozadí je aktívna aj Al-Kajda.

Aký dosah budú mať tieto udalosti na nedeľné prezidentské voľby?
- Myslím, že bezprostredne nijaké, napriek všetkému budú voliči voliť ruského kandidáta. Ľudia sú unavení. Mnohí dajú hlas Aluovi Alchanovovi, pretože stál blízko pri Kadyrovovi a teraz sľubuje prinajmenšom čiastočnú stabilitu.

Stabilita rovná sa obnova?
- Azda. Isté je, že keď v máji navštívili mesto Groznyj Putin a jeho minister hospodárstva Gref, tvárou v tvár tamojšej situácii boli zhrození. Pokrok v obnove si Putin predstavoval asi inak. Je zrejmé, že milióny, určené na opätovnú výstavbu zničenej infraštruktúry, niekto ukradol, prípadne, že skončili v temných kanáloch.

Má čečenský problém nejaké riešenie?
- Ako chcete donútiť čečenský ľud, aby stál pri Rusku?
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:47