StoryEditor

Nečasov kabinet bojuje o dôveru

27.04.2012, 12:35
Autor:
red, TASRred, TASR

Vláda Petra Nečasa dnes prechádza kľúčovou skúškou. V snemovni na mimoriadnej schôdzi testuje, či má väčšinovú podporu poslancov. Zatiaľ to vyzerá, že by ju mala získať. Podľa dnešnej situácie v snemovni by vláde mohlo stačiť 98 poslancov, v opačnom prípade hrozia našim susedom predčasné voľby.

Problémy pre Veci verejné
Nečasov kabinet požiadal snemovňu o hlasovanie potom, čo sa vicepremiérka Karolína Peake spoločne s niekoľkými poslancami z Vecí verejných rozhodla opustiť stranu a jej poslanecký klub. Vládu naďalej podporujú ODS, TOP 09 a práve skupina poslancov okolo Karolíny Peake.

V napätej politickej atmosfére, kedy odbory hrozia sériou štrajkov, opozícia hovorí o nelegitímnej vláde. Odmieta s ňou preto rokovať o akýchkoľvek reformách. Nečasovej vláde v súčasnosti podľa prieskumov verí iba 16 percent Čechov a predčasné voľby si praje až 70 percent ľudí.

Český premiér vo svojom dnešnom vystúpení hovoril o nutnosti pokračovať vo vládnych reformách, v opačnom prípade ich bude podľa neho potrebné vykonať v ďalších rokov, ale omnoho radikálnejším spôsobom. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka následne obvinil Nečasovu vládu, že bude stáť na prebehlíkoch zo strany Veci verejné. Šéf komunistov Vojtěch Filip vyzval premiéra, aby radšej odstúpil a umožnil tak konanie nových volieb.

Predčasné voľby
Nečasov kabinet potrebuje získať nadpolovičnú väčšinu prítomných poslancov 200-člennej snemovne, v opačnom prípade hrozia Česku predčasné voľby, ktoré by sa mohli konať už v júni. Podľa servera iDnes.cz má doposiaľ istých 92 poslancov ODS a TOP 09 a ôsmich odídencov z Vecí verejných. Svoju podporu prisľúbili aj poslanci Milan Šťovíček, Miroslav Petráň a Otto Chaloupka.

Podľa očakávaní môže rozprava potrvať až do nočných hodín, opoziční sociálni demokrati a komunisti majú v zálohe desiatky prihlášok do diskusie, uviedol server novinky.cz.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 04:23