StoryEditor

Thomas Klestil bojuje v nemocnici o život

06.07.2004, 00:00
Rakúsky prezident Thomas Klestil včera bojoval o život vo viedenskej nemocnici, kde ho hospitalizovali pre akútne pľúcne ťažkosti a zástavu srdca. Klestila vrtuľníkom previezli do nemocnice z jeho súkromnej viedenskej rezidencie včera ráno po tom, ako skolaboval, informovala rakúska agentúra APA.

"Máme veľké starosti, ale aj dúfame," vyhlásil na včerajšej mimoriadnej tlačovej konferencii riaditeľ viedenskej Všeobecnej nemocnica (AKH) Reinhard Krepler.
"Porucha funkčnosti pľúc" vyvolala podľa jeho slov nedostatok kyslíka, v dôsledku čoho prestalo tĺcť srdce. Dodal, že najvyšší rakúsky predstaviteľ musí pri najpriaznivejšom vývoji zostať najmenej 14 dní v umelom spánku.
Úrad rakúskeho kancelára informoval, že Wolfgang Schüssel prevzal kvôli Klestilovmu ochoreniu dočasne povinnosti hlavy štátu.
Prezidentovo ochorenie by nemalo mať vplyv na odovzdanie úradu Heinzovi Fischerovi, ktorý bol za prezidenta zvolený v aprílových voľbách. Predstavitelia štyroch rakúskych parlamentných strán sa včera na mimoriadnom zasadaní vedenia zákonodarného zboru dohodli, že zloženie prísahy novým rakúskym prezidentom sa uskutoční v súlade s pôvodným plánom vo štvrtok 8. júla. Na štvrtok naplánovanú rozlúčku s odstupujúcou hlavou štátu odložili na neurčito.
Klestil má v prezidentskom úrade za sebou dve šesťročné volebné obdobia. Začínal ako kariérny diplomat. Bol napríklad veľvyslancom v USA a Rakúsko zastupoval aj pri OSN. O úrad hlavy štátu sa uchádzal ako kandidát za konzervatívnu Ľudovú stranu.
V roku 1996 vážne ochorel na atypický zápal pľúc. Lekári vo viedenskej Všeobecnej nemocnici ho vtedy uviedli do umelého spánku, pretože jeho stav sa zhoršil, ale neinformovali o tom vládu. Ošetrujúci lekár vtedy uviedol, že Rakúsko aj tak cez víkend odpočíva. Odvtedy bol Klestilov zdravotný stav pod drobnohľadom médií i verejnosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
31. máj 2024 02:17