StoryEditor

Atentátnik na pápeža chce v Chorvátsku napísať novú Bibliu

26.01.2010, 08:05
Autor:
TASRTASR

Atentátnik na pápeža Jána Pavla II. Mehmet Ali Agca chce napísať novú Bibliu a plánuje tak urobiť v Chorvátsku, kde mieni požiadať o azyl. Podľa záhrebského denníka Večernji list sú jeho šance malé, právnici však zdôrazňujú, že zákon o azyle chráni všetkých, ktorých návrat domov nie je bezpečný.

"Som pripravený napísať novú Bibliu a opravím chyby, a rád by som to urobil v katolíckom Chorvátsku, lebo Taliansko a Španielsko mi odmietli udeliť azyl," uviedol denník s tým, že mu to Agca odkázal prostredníctvom svojich právnikov.

"Keď mi Chorvátsko udelí politický azyl, rád by som prišiel a žil tu. Chorvátsko je katolícka krajina, a ja som katolík," tvrdí Agca.

Taliansko a Španielsko už jasne dali najavo, že ho pokladajú za teroristu, a preto mu na základe ústavy týchto krajín nemôžu poskytnúť politický azyl.

V prípade Chorvátska by Agca podľa denníka najprv musel presvedčivo dokázať, že mu v Turecku hrozí zlé zaobchádzanie či mučenie. Potom by musel prísť do Chorvátska, kde by ho ubytovali v azylovom záchytnom centre v Kutine. O jeho prípade by rozhodovalo ministerstvo vnútra.

Večernji list odhaduje, že jeho vyhliadky na úspech nie sú veľké práve kvôli tomu, že ide o atentátnika, a je to v rozpore s chorvátskym zákonom o azyle z roku 2007.

Chorvátsko inak azylantov prijíma iba od roku 2006. Doposiaľ ich prijalo 15 a prvou bola Sudánka, ktorej v jej rodnej krajine hrozilo zohavenie pohlavných orgánov.

Právnička Goranka Laličová však upozornila, že Agca má napriek tomu šancu. Ak totiž niekomu hrozí v jeho krajine mučenie, žiadateľa o azyl nemôžu vrátiť domov ani v prípade, ak je dokázané, že je terorista.

Predpokladá sa, že cirkev bude v Chorvátsku proti poskytnutiu azylu pre Agcu. Cirkevné kruhy však doposiaľ nereagovali na možnú žiadosť zo strany kontroverzného Turka.

Po tom, čo si po atentáte na pápeža z 13. mája 1981 a po ďalších zločinoch odsedel vo väzení takmer 30 rokov, je 52-ročný Agca opäť slobodným človekom. Doposiaľ však tají skutočnú pravdu o pozadí atentátu. Ako tvrdí, pred troma rokmi opustil islam a stal sa katolíkom. V súčasnosti o sebe hovorí, že je pravý mesiáš a za svoju biografiu požaduje tri milióny dolárov.

Zdroje: vecernji.hr, RTS

01 - Modified: 2024-04-08 14:04:35 - Feat.: - Title: Mladíka budú v Rakúsku súdiť za propagáciu Islamského štátu. Plánoval teroristický útok 02 - Modified: 2024-04-04 20:14:32 - Feat.: - Title: Súd poslal na 30 rokov do väzenia muža kvôli útoku na vianočné trhy v Štrasburgu, pomohol páchateľovi 03 - Modified: 2024-04-03 17:55:43 - Feat.: - Title: Šéf ruskej Rady bezpečnosti viní z teroristického útoku v Moskve aj Spojené štáty 04 - Modified: 2024-04-03 17:46:38 - Feat.: - Title: Francúzsky minister obrany telefonicky hovoril s ruským náprotivkom Šojguom. Odsúdil vojnu na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-03 09:33:19 - Feat.: - Title: USA varovali, že terčom útoku by mohla byť koncertná sála. Príliš všeobecné, tvrdila Moskva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 08:03