StoryEditor

Krátke správy

17.12.2002, 23:00

Český vicepremiér a minister spravodlivosti Pavel Rychetský neodporučil prezidentovi republiky udeliť milosť najznámejšiemu českému väzňovi Jiřímu Kajínkovi. Nie je však presvedčený, že sa Kajínek skutočne dopustil dvojnásobnej nájomnej vraždy, za ktorú je na doživotie za mrežami. (TASR)

V Kanade existujú spiace teroristické bunky siete Al-Kajdá, domnievajú sa kanadské spravodajské služby. Ako spravodajské služby uviedli vo včera zverejnených súdnych dokumentoch, alžírsky prisťahovalec Mohamed Harkat -- zadržaný minulý týždeň v Ottawe -- očakával príkaz na teroristický útok. (TASR)

Telesné pozostatky čečenského poľného veliteľa Salmana Radujeva (35), ktorý zomrel vo väzení na ruskom Urale, včera pochovali na jednom z mestských cintorínov. Podľa ministra spravodlivosti Jurija Čajku, ktorý je zodpovedný za ruské väznice, úrady informovali Radujevovu rodinu o jeho smrti, no v priebehu stanovených troch dní nedostali od nej žiadosť na vydanie tela. (TASR)

Severoatlantická aliancia bude pomáhať medzinárodným mierovým jednotkám v Afganistane pri koordinácii zásobovania a logistiky. Informoval o tom včera hovorca mierových síl. Pôjde o prvé zapojenie NATO do vojenských operácií v Afganistane. (TASR)

Turecko dokončí v roku 2003 kľúčové ekonomické reformy a reformy týkajúce sa ľudských práv potrebné na splnenie kritérií na začatie prístupových rozhovorov s Európskou úniou. Vyhlásil to včera turecký premiér Abdullah Gül. (TASR)

USA by chceli použiť svoju radarovú základňu v Grónsku v projekte protiraketového štítu a o povolenie už požiadali Dánsko. Vyhlásil to včera dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen, ktorého krajina toto územie spravuje. (TASR)

Britský vyšší súd včera zamietol návrh skupiny mierových aktivistov, ktorí chceli, aby vyhlásil akúkoľvek vojenskú akciu proti Iraku pod vedením Američanov za protiprávnu na základe medzinárodných zákonov. (TASR)

Juhoslovanský parlament včera po siedmich rokoch ratifikoval mierovú zmluvu, ktorú 14. decembra 1995 slávnostne podpísali v Paríži vtedajší prezidenti Bosny a Hercegoviny, Chorvátska a Srbska: Alija Izetbegovič, Franjo Tudjman a Slobodan Miloševič. Tento dokument dal bodku za triapolročnou vojnou v Bosne a Hercegovine. (TASR)

Tuniský minister spravodlivosti Bešír Tikkari vyjadril včera poľutovanie nad skutočnosťou, že muž, ktorý pred teroristickou akciou na ostrove Džerba telefonicky hovoril s predpokladaným samovražedným atentátnikom Nizárom Muhammadom Nauárom, mohol opustiť Nemecko. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. jún 2024 08:07