StoryEditor

Gingrich kritizoval Obamu za ospravedlnenie Afgancom

24.02.2012, 11:40
Autor:
čtkčtk

Americký prezident Barack Obama sa nemal ospravedlňovať svojmu afganskému kolegovi Hamídovi Karzájovi za spálenie koránu na americkej základni v Afganistane. Vo štvrtok to podľa denníka The Washington Post vyhlásil republikán Newt Gingrich, ktorý chce Obamu v Bielom dome vystriedať. Podľa Gingricha je ospravedlnenie nezaslúžené a Obama vraj príliš nadbieha radikálnym moslimom.

Velenie koaličných síl v Afganistane aj USA priznali, že pri upratovaní na základni v Bagrame asi 50 kilometrov severne od Kábulu zhorelo niekoľko výtlačkov Koránu. Obama v liste Karzájovi vyjadril nad spálením Koránu "hlboké poľutovanie" a ponúkol Afgancom "úprimné ospravedlnenie". Zároveň zdôraznil, že knihy boli spálené neúmyselne.

"Obama sa neustále ospravedlňuje ľuďom, ktorí si ospravedlnenie prezidenta Spojených štátov nezaslúžia," vyhlásil Gingrich. Podľa neho Karzáj sám dlhuje USA ospravedlnenie za násilnosti, ktoré po spálení Koránu vypukli a pri ktorých niektorí Afganci strieľali na vojakov NATO.

"Úprimne, ak afganský prezident Hamíd Karzáj necíti potrebu ospravedlniť sa, mali by sme povedať zbohom a veľa šťastia. Nepotrebujeme tam byť, riskovať životy a plytvať svoje peniaze pre niekoho, komu je to jedno," povedal Gingrich. "Náš súčasný prezident príliš nadbieha radikálnym islamistom a zanedbáva svoje povinnosti vrchného veliteľa."

Gingrich na začiatku roka patril medzi hlavných favoritov republikánskych prezidentských primárok. Vo hlasovaniach v niekoľkých prvých štátoch ale nezaznamenal príliš výrazné výsledky a teraz ho v prieskumoch zatieňujú jeho konkurenti Mitt Romney a Rick Santorum.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:32