StoryEditor

Česi spomínali na slávny atentát

28.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Česi si včera pripomenuli 70. výročie pozoruhodnej akcie protinacistického odboja -- atentátu na ríšskeho protektora Reinharda Heydricha (na snímke). Presne 27. mája 1942 naňho zaútočila samopalom a granátom dvojica výsadkárov z československého odboja v Británii -- Slovák Jozef Gabčík a Čech Jan Kubiš.

Dôležitá akcia
Heydrich ťažkým zraneniam podľahol 4. júna 1942. Začala sa následná vlna represálií, tzv. heydrichiáda, počas ktorej nacisti popravili tisícky ľudí. Po dramatickom skrývaní sa zomreli obaja atentátnici, ale aj desiatky tých, ktorí im na úteku pomáhali. "Bola to svojím spôsobom najúspešnejšia a najdôležitejšia vojenská akcia Československa v celom minulom storočí," povedal na spomienkovej akcii na pražskom Václavskom námestí český minister obrany Alexandr Vondra.

Armáda by podľa ministra bola schopná naplánovať podobnú akciu aj dnes. "Ak by to bolo nevyhnutné, tak ja som presvedčený, že české špeciálne sily sú veľmi profesionálne a určite by to dokázali," uviedol pre novinármi Vondra.

Na veľkoplošných paneloch v dolnej časti Václavského námestia mohli návštevníci vidieť fotografie a ďalšie dokumenty z archívov Vojenského historického ústavu. Z reproduktorov zneli dobové zvukové záznamy z archívov Českého rozhlasu s českými aj nemeckými správami o atentáte, Heydrichovom pohrebe aj následných represáliách, ktoré si vyžiadali tisícky obetí.

Heydrichova zákruta
Spomienka sa konala aj v Thomayerových sadoch v pražskej štvrti Libeň neďaleko miesta, kde sa útok na Heydricha pred 70 rokmi odohral. Na mieste boli napríklad figuríny v uniformách československých vojakov v Británii.

Dopoludnia zase vyšiel z Panenských Břežan, kde svojho času Heydrich s rodinou býval, konvoj vojenských historických vozidiel po trase jeho poslednej cesty. K útoku došlo v ostrej zákrute, ktorú dodnes mnoho ľudí prezýva Heydrichova zákruta.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 01:31