TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Litva a Bielorusko si navzájom vyhostili diplomatov

07.07.2021, 20:54
Autor:
TASRTASR
Litva podporuje bieloruskú opozíciu a poskytla azyl viacerým bieloruským občanom v exile.

Litva v stredu vyhostila väčšinu diplomatov a zamestnancov pracujúcich na bieloruskom veľvyslanectve vo Vilniuse. Urobila tak v reakcii na obdobný krok Bieloruska, ktoré v utorok vyhostilo litovských diplomatov z dôvodu vymenovania sídla bieloruskej opozičnej líderky Sviatlany Cichanovskej za "oficiálne zastupiteľstvo bieloruskej demokracie", informovala agentúra Interfax.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis v stredu oznámil, že v krajine môže ostať jeden bieloruský konzul a traja technickí zamestnanci bieloruského veľvyslanectva vo Vilniuse.

O podobnom kroku v utorok informovalo bieloruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa rozhodlo znížiť diplomatické zastúpenie Litvy v Bielorusku na minimum pre "nepriateľské kroky Litvy", medzi inými však najmä pre pridelenie oficiálneho diplomatického štatútu tzv. zastupiteľstvu bieloruskej demokracie.

Štatút "oficiálneho zastupiteľstva bieloruskej demokracie" pritom v pondelok 5. júla získalo sídlo Cichanovskej v Litve. Udelenie statusu oznámil Cichanovskej priamo minister Landsbergis. Tento krok mal podľa neho "vyjadriť trvalú podporu obyvateľom Bieloruska, ktorí sa usilujú o demokratické zmeny vo svojej krajine".

Litva podporuje bieloruskú opozíciu a poskytla azyl viacerým bieloruským občanom v exile vrátane Cichanovskej, ktorá vlani v augustových prezidentských voľbách kandidovala proti bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi.

Vo svojej krajine je bieloruská politička stíhaná na základe článku trestného zákonníka, v ktorom sa píše o výzvach na uchvátenie moci. Krátko po prezidentských voľbách preto odišla do zahraničia, aby sa vyhla zatknutiu. Bielorusko v minulosti požadovalo od Litvy vydanie Cichanovskej, litovská vláda ju však vydať odmietla.

01 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto 02 - Modified: 2024-04-16 14:00:00 - Feat.: - Title: Prekvapivé výhody z „bratskej“ pomoci Putinovi. Bielorusi podľa expertov žijú vo falošnej ilúzii prosperity 03 - Modified: 2024-04-11 14:39:53 - Feat.: - Title: Vo vyšetrovacej väzbe zomrel muž, ktorý čakal na súd za kritiku Lukašenka 04 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 05 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 20:37