StoryEditor

Slovenka, čo sa africkej smotánke stará o dovolenky snov

12.03.2012, 23:00
Seriál HN. Majiteľka cestovnej agentúry v Južnej Afrike Tania Lhotsky poslala na zájazd nositeľa Nobelovej ceny či svetoznámeho chirurga.

Z domova odchádzali ako neznámi, v zahraničí sa vypracovali na špičky vo svojich odboroch. V seriáli Slovenský recept na úspech vám prinášame príbehy našich úspešných rodákov.
 
Luxusné dovolenky po celom svete pre juhoafrickú smotánku, safari v národných parkoch či výstup na Kilimandžáro pre náročných klientov z Európy alebo sprostredkovanie zájazdu na futbalové majstrovstvá sveta pre stovky slovenských fanúšikov. Pod to všetko sa podpísala úspešná cestovná agentúra, ktorú si v juhoafrickej metropole Pretória pred 25 rokmi založila Slovenka Tania Lhotsky.

Medzi klientmi jej agentúry Gats Leisure bol napríklad nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1984 Desmond Tutu, spevák Steve Hofmeyr či obľúbený herec v telenovelách David Vlok. „Naše služby pred rokmi využil napríklad aj svetoznámy kardiochirurg Christiaan Barnard,“ hovorí Slovenka o lekárovi, ktorý vo februári 1967 ako prvý na svete uskutočnil úspešnú transplantáciu srdca.

Kilimandžáro aj vodopády
Firma Slovenky má pod palcom všetko, čo k cestovaniu patrí – od ubytovania, zabezpečenia leteniek a vlakových lístkov až po predaj dobrodružných plavieb i viacdňových dovoleniek v rôznych častiach sveta. Jej špecialitami sú tradičné africké zájazdy, či už ide o horolezecké výstupy na najvyšší vrch kontinentu Kilimandžáro, výlety k Viktóriiným vodopádom či obľúbené safari v národných parkoch. „Väčšina našich klientov sú Juhoafričania. Máme však aj medzinárodných zákazníkov – Slovákov, Nemcov, ale i ľudí z Malty či Ameriky,“ hovorí Lhotsky. Pripomína, že jej cestovku si obľúbili popri umelcoch a vedcoch aj športovci, napríklad juhoafrickí ragbisti Burger Geldenhuys a Johan Heunis.

Fanúšikovia futbalu
Rodáčka z Bratislavy okrem toho v roku 2010 zabezpečovala ubytovanie a služby stovkám Slovákov. Tí prišli podporiť našu reprezentáciu na futbalové majstrovstvá sveta. „Moju agentúru vybrala medzinárodná futbalová asociácia FIFA ako spoločnosť poskytujúcu služby pre Slovensko a Srbsko. Bola to veľmi nákladná skúsenosť, ale stálo to za každý cent, ktorý sme do toho dali,“ spomína Tania. Medzi jej klientmi boli vtedy nielen fanúšikovia, ale aj zástupcovia mnohých slovenských médií a úradníci z futbalovej asociácie.

Hospodárska kríza však dorazila aj do Afriky. „Som v súčasnosti veľmi rada, že sme ju prežili. Vlaňajší rok bol najhorším, ktorý sme mali za posledných 18 rokov. Mnoho cestovných kancelárií a agentúr v Južnej Afrike skrachovalo,“ tvrdí Tania.

Na prežitie krízy má dobrý recept. „Buďte pozitívni a nevzdávajte sa v ťažkých situáciách. Budete mať vzostupy aj pády, každá firma ich má. Nikdy však nesľubujte to, čo nemôžete splniť. Vždy sa snažte urobiť viac, než to, čo sa od vás očakáva,“ radí.

Slovenská Afričanka
Tania Lhotsky žije v Afrike už 43 rokov. Jej rodičia odišli z Československa, keď bola malé dieťa. Keď v Pretórii začala chodiť na základnú školu, nevedela ani slovo v afrikánčine ani v anglickom jazyku. Navyše si zo svojho rodného štátu vôbec nič nepamätala. Jediné, čo jej celý život v Južnej Afrike pripomínalo, že je Slovenka, bol jazyk jej rodičov a príbuzní z Bratislavy. Tých ešte aj dnes raz do roka navštevuje.

Po ukončení dopravnej strednej školy Tania študovala na univerzite Technicon Pretoria módne návrhárstvo a zdobenie interiérov. Potom začala navštevovať svoju kamarátku, ktorá mala vlastnú cestovnú agentúru. V nej sa aj neskôr zamestnala ako marketingová zástupkyňa. To sa jej zapáčilo a o niekoľko rokov si založila svoju vlastnú. „Najťažšie pre mňa bolo, že som v tej dobe toho nevedela veľa o cestovnom ruchu. V podstate som do tej brandže skočila a modlila sa, aby to dobre dopadlo,“ spomína si Tania na svoje začiatky, pri ktorých jej veľa pomohli a poradili jej priatelia so skúsenosťami z tejto oblasti. Oľga Gluštíková

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:49