StoryEditor

Ako bude prebiehať Havlov pohreb

22.12.2011, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

9.30
Vojaci prenesú rakvu s ostatkami Václava Havla z Vladislavskej sály Pražského hradu do Chrámu svätého Víta.

11.30
Začína sa hlavná časť poslednej rozlúčky. Liturgický sprievod vyjde za odbíjania zvonov svätovítskeho chrámu z arcibiskupského paláca.

11.45
Pražský arcibiskup Dominik Duka začína smútočný obrad. Pri rozlúčke zaznie v Chráme svätého Víta Dvořákovo Rekviem v podaní Českej filharmónie a Pražského filharmonického zboru.

12.00
Duka presne napoludnie vyzve hostí, aby si uctili Havlovu pamiatku minútou ticha. Na rovnaký okamih vyzvala vláda občanov, aby vzdali hold bývalému prezidentovi podobným spôsobom. Na jednu minútu tak spoločne so smútočnými hosťami stíchne celá Česká republika.

12.01
Nasledovať bude bohoslužba. Bude sa čítať zo starozákonnej knihy Jób a evanjeliá. Kázeň prednesie pražský arcibiskup Duka. Obetné dary ponesú sestry boromejky, ktoré sa starali o zosnulého prezidenta v závere jeho života.

okolo 13. hodiny
Na obrad naviaže zádušná svätá omša. Poslednú rozlúčku povedie pomocný biskup pražský a Havlov blízky priateľ Václav Malý. Čítať z biblie bude herec Josef Abrhám. Na záver obradu vystúpi s prejavom český prezident Václav Klaus, minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg aj bývalá šéfka americkej diplomacie a Havlova priateľka Madeleine Albrightová. Zaznie aj list pápeža Benedikta XVI.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 16:05