Mafra/Petr Topič
StoryEditor

Úradník zrušil trvalý pobyt českému ministrovi zdravotníctva. Obec sa za neho hanbí, píše

08.07.2021, 14:36
Autor:
barbar
Obec sa ministrovi ospravedlní a úradné rozhodnutie zruší.

František Mareš, ktorý pracuje ako úradník obce Včelná v  Česku, sa rozhodol zrušiť trvalý pobyt ministrovi Adamovi Vojtěchovi.

Podľa svojich slov tak konal sám a počíta s trestom. Obec, kde žije viac ako dvetisíc obyvateľov, sa ministrovi ospravedlní a úradné rozhodnutie zruší.

​Dokument, podľa ktorého Obecný úrad Včelná ruší trvalý pobyt Adama Vojtěcha, sa objavil na sociálnych sieťach.

Nehľadá liečbu 

"Vojtěch v pozícii ministra zdravotníctva je zodpovedný za sústavné a zámerné porušovanie zákonov Českej republiky vydávaním opatrení, ktoré sú Najvyšším správnym súdom opakovane prehlasované za neplatné," uvádza sa v materiáli.

Ten Vojtěchovi vyčíta okrem iného to, že nehľadá účinnú liečbu proti chorobe covid-19 a nepropaguje prevenciu prostredníctvom posilňovania imunity či pobytu na čerstvom vzduchu a slnku.

"Správny orgán konštatuje, že dedina Včelná sa za svojho občana Vojtecha hanbí a vzhľadom na uvedené skutočnosti rozhodol tak, ako je uvedené vo výroku rozhodnutia," píše sa na konci materiálu, pod ktorým je podpísaný referent obecného úradu František Mareš.

Ten si za svojím činom stojí. "Je to môj občiansky protest proti postupu vedenia tejto krajiny a zvlášť ministerstvu zdravotníctva, ktoré chrlí jedno protiústavné a nezákonné nariadenie za druhým," tvrdí Mareš.

Vadí mu, že ministerstvo preťažuje súdy, ktoré niektoré nariadenia musia preskúmavať. Podľa neho tak súdy nestíhajú vracať Českú republiku do ústavného a právneho rámca.

"Preto som sa rozhodol k tomuto činu, aj keď nerád vychádzam zo svojej komfortnej zóny. Vec som vykonal nezávisle od vedenia obce a uvedomujem si, že príde istý postih," pridáva Mareš.

Odvolávať sa neplánujem, odkázal minister

Jeho slová potvrdzuje starostka Miroslava Straško.

"Pánovi Marešovi som k dnešnému dňu odňala oprávnenie na vedenie správnych konaní o rušenie údajov o mieste trvalého pobytu z moci úradnej ako oprávnená úradná osoba. Následne vydám uznesenie o zrušení tohto správneho konania voči pánovi Vojtěchovi. Pánovi ministrovi ho doručím s ospravedlnením," odpovedala z dovolenky.

Zároveň doplnila, že po návrate do práce bude vec s Františkom Marešom riešiť z pozície zamestnávateľa.

Na informáciu reagoval aj minister Adam Vojtěch. "Svoje názory napísal na oficiálny hlavičkový papier s úradnou pečiatkou, využil svoj prístup k mojim osobným údajom a navyše list poskytol médiám. Jednoznačne tu došlo k nezákonnému postupu aj prekročeniu všetkých hraníc profesionálneho správania. Verím, že vedenie obce túto skutočnosť preverí. Odvolávať sa neplánujem, pretože celý dokument je úplne nezákonný," povedal CNN Prima News.

01 - Modified: 2023-10-05 07:11:38 - Feat.: - Title: Konferencia Zdravotníckych novín: Zdravotníctvo dostane finančnú injekciu 02 - Modified: 2023-10-04 07:18:17 - Feat.: - Title: Zajac pre HN: To, čo Fico začal pred 20 rokmi, sa musí skončiť. Potrebujeme radikálnejšie riešenia 03 - Modified: 2023-08-11 17:00:00 - Feat.: - Title: Vášne okolo pohotovostí: je to ako s premnožením medveďov, emócie prevládajú nad rozumom 04 - Modified: 2023-06-28 12:42:51 - Feat.: - Title: Minister zdravotníctva: Nemocnice dostali výraznú podporu, teraz sa musíme venovať ambulantu 05 - Modified: 2023-05-26 12:53:23 - Feat.: - Title: Situácia je na hrane kolapsu. Bratislavské nemocnice čakajú návaly ľudí zo zrušeného urgentu​
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 19:45