StoryEditor

Maďari ustúpili Európe, zmiernili cenzúru novín

25.05.2012, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Maďarský parlament včera zmiernil znenie mediálneho zákona, ktoré vyvolalo po minuloročnom zavedení ostrú kritiku. Úprava je reakciou na rozhodnutie maďarského Ústavného súdu, ktorý označil časti zákona z dielne vlády Viktora Orbána za nelegálne. Nové pravidlá by mali predovšetkým zlepšiť ochranu zdrojov novinárov.
Po úprave mediálneho zákona už Národný mediálny a komunikačný úrad, ktorý vznikol vlani v januári, nebude môcť nútiť novinárov, aby prezradili svoje zdroje. Túto právomoc bude mať len súd, a to iba v prípade, že pôjde o závažné porušenie zákona a justícia nebude mať možnosť získať potrebné informácie bez spolupráce s novinármi.

Schválená úprava tiež obmedzuje možnosť cenzúry v maďarských tlačených médiách, ktorá sa stretla s veľkým nesúhlasom Európskej komisie. Jej obsah už nebude podliehať kontrole Národného mediálneho a komunikačného úradu. Obsah audiovizuálnych médií však úrad bude môcť kontrolovať naďalej.

Úrad takisto príde o právomoc rozhodovať spory o porušení súkromia v novinách. Riešiť ich bude výhradne súd. Úrad bude iba dozerať na to, či médiá nepropagujú etnickú a náboženskú nenávisť alebo neporušujú ústavný poriadok.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 23:46