StoryEditor

Pápež odletel na svoju prvú návštevu Mexika a Kuby

23.03.2012, 10:41
Autor:
čtkčtk

Pápež Benedikt XVI. (na snímke) dnes vyrazil na svoju vôbec prvú cestu do španielsky hovoriacich krajín Latinskej Ameriky. Jeho úvodnou zastávkou bude hlboko katolícke Mexiko. Očakáva sa, že hlava cirkvi pritiahne státisíce ľudí a vyjadrí sa napríklad aj ku krvavým vojnám drogových gangov. Hlava cirkvi však zrejme bude znova čeliť kritike kvôli zneužívaniu veriacich kňazmi. Navyše sa bude musieť potrápiť s tieňom svojho predchodcu Jána Pavla II., ktorý bol medzi juhoamerickými katolíkmi mimoriadne populárny.

S 85-ročným pápežom sa ráno na rímskom letisku rozlúčil taliansky premiér Mario Monti a médiá upozornili na fakt, že Benedikt XVI. pri chôdzi na verejnosti prvýkrát použil paličku.

Pápežova návšteva Mexika sa začne vo stredomexickom Leóne, kde by mal pápež v nedeľu odslúžiť omšu pod holým nebom. Tej sa podľa odhadov zúčastní vyše 300 000 ľudí. Hoci príchod pápeža vzbudzuje v mexickom štáte Guanajuato, kde sa ku katolíctvu hlási takmer 94 percent obyvateľov, veľké očakávania, nie je jeho prijatie výhradne pozitívne.

V Leóne sa napríklad v posledných dňoch objavili plagáty, ktoré najvyššieho predstaviteľa katolíkov vykresľujú ako nacistického kolaboranta. Internetové stránky venované pápežskej návšteve zase napadli hackeri zo skupiny Anonymous, ktorí tvrdia, že Benedikt svojím príchodom nepriamo podporí konzervatívnu Stranu národnej akcie prezidenta Felipeho Calderóna.

Pápež sa v Mexiku musí vyrovnať aj s popularitou svojho predchodcu, ktorý krajinu počas svojho pontifikátu navštívil celkom päťkrát a dokázal na svoje omše pritiahnuť nadšené davy. V roku 2002 Ján Pavol II. svätorečil prvého indiánskeho svätého Juana Diegu a osobne ho prišli pozdraviť milióny ľudí.

Pápež sa podľa všetkého vyjadrí k násiliu spojenému so stretmi drogových gangov, počas ktorého bolo len v posledných piatich rokoch v krajine zabitých vyše 50 000 ľudí. Benedikt sa tiež stretne s miestnymi biskupmi a prezidentom Calderónom, ktorého stranu začiatkom júla čaká súboj o parlamentné kreslá.

Pápež by mal do Mexika doraziť dnes po viac ako 13-hodinovom lete, v pondelok potom zamieri na Kubu. Vo východokubánskom Santiagu usporiada bohoslužbu pri príležitosti 400 rokov od nálezu sošky milosrdnej panny z Cobre, ktorá je patrónkou Kuby. V utorok sa pricestuje do metropoly Havany, odkiaľ sa v stredu po šiestich dňoch vráti do Európy.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:09