StoryEditor

Európa má v kozme nový tromf

13.02.2012, 23:00
Autor:
(NP)(NP)

Európa má vo svojej vesmírnej flotile nový tromf. Včera odletela z kozmodrómu v Kourou vo Francúzskej Guyane na svoju prvú misiu raketa Vega, ktorá je podstatne lacnejšia než jej predchodkyňa Ariane. Zároveň je menšia a vďaka štvornásobne nižšej cene bude môcť lietať do vesmíru častejšie než Ariane. „Vega vyniesla na obežnú dráhu Zeme taliansky satelit Lares a niekoľko menších družíc postavených univerzitami z rôznych krajín,“ potvrdila Európska vesmírna agentúra. Satelit Lares zabezpečí experiment, ktorého cieľom bude overiť časti teórie relativity Alberta Einsteina. Doteraz sa zo slávnej teórie nepodarilo pozorovať dve časti, o ktorých už vedci nepochybujú – gravitačné vlny a strhávanie časopriestoru rotujúcim hmotným telesom.

Nová raketa je určená na prevoz ľahšieho nákladu do 1,5 tony. „Bude do vesmíru vynášať najmä malé satelity, tzv. nanosatelity,“ potvrdil pre HN astrofyzik Jan Janík.
Tým, že Vega stojí 20 miliónov dolárov, budú európski vedci môcť posielať do vesmíru viac satelitov. Prinesie im to značné výhody na ceste k tomu, aby Európska únia uspela vo vesmírnych pretekoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 17:40