StoryEditor

Vo Venezuele vybuchla najväčšia rafinéria

25.08.2012, 14:38
Veľký výbuch plynu otriasol najväčšou rafinériou Amuay vo Venezuele.

Pri výbuchu rafinérie, ktorá za deň vyprodukuje 645-tisíc barelov ropy zomrelo 19 ľudí, medzi nimi aj 10-ročné dieťa a 53 sa zranilo. Výbuch nastal v sobotu pred svitaním o jednej miestneho času. Uviedla to agentúra Reuters.

"Zapájame celý náš požiarny tím, všetkých zdravotníkov," povedala guvernérka štátu Falcón Stella Lugová. Oficiálne orgány potvrdili, že výbuch poškodil aj okolité domy a mal ho spôsobiť únik plynu. Po explózii vypukol požiar v najmenej dvoch nádržiach ropy.

"Oblak plynu vybuchol," povedal pre štátnu televíziu minister pre energetiku Rafael Ramirez. "Bol to veľký výbuch, je vidieť poškodenie infraštruktúry a domov naproti rafinérie," dodal.

Záchranári majú situáciu pod kontrolou. Potvrdili to minister Ramirez aj guvernérka Lugová. "Nie je tu žiadne riziko ďalšieho výbuchu," potvrdila Lugová. Podľa jej slov je situácia pod kontrolou, hoci riziko požiaru je stále veľmi vysoké.

Hasiči a venezuelská národná garda oblasť na polostrove Paraguaná zabezpečili. Na miesto nešťastia boli vyslané letecké vojenské ambulancie, informovala agentúra AP.

Amuay je súčasťou Paraguanského rafinérskeho centra, jedného z najväčších rafinérskych komplexov na svete s celkovou kapacitou 955-tisíc barelov denne.

Rafinériu Amuay prevádzkuje štátna ropná spoločnosť PDVSA, ktorá bojovala s opakujúcimi sa problémami rafinérií v posledných rokoch, ktoré ovplyvňujú jej výrobné čísla a schopnosť plniť ambiciózne plány na rozširovanie.

Poruchy, nehody a plánované odstávky kvôli údržbe zasiahli dodávky od najväčšieho vývozcu ropy v Južnej Amerike.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 15:50