TASR/AP
StoryEditor

WHO našla pravdepodobnú súvislosť medzi mRNA vakcínami a ochoreniami srdca

10.07.2021, 07:39
Autor:
TASRTASR
Hlásené prípady sa väčšinou vyskytli do niekoľkých dní po očkovaní.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok uviedla, že existuje pravdepodobná príčinná súvislosť medzi vakcínami proti koronavírusom založenými na technológii mRNA a veľmi zriedkavými zápalovými ochoreniami srdca. Informovala o tom agentúra AFP.

Globálny poradný výbor WHO pre bezpečnosť vakcín (GACVS) uviedol, že prípady myokarditídy a perikarditídy boli hlásené vo viacerých krajinách, najmä v USA.

"Hlásené prípady sa väčšinou vyskytli do niekoľkých dní po očkovaní, častejšie u mladých dospelých mužov a po druhej dávke mRNA vakcíny," uviedol výbor vo svojom vyhlásení.

Po preskúmaní dostupných údajov GACVS usúdil, že "dostupné dôkazy naznačujú pravdepodobnú príčinnú súvislosť medzi myokarditídou a vakcínami Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Spikevax (Moderna)".

Väčšina prípadov myokarditídy a perikarditídy po očkovaní bola mierna a vyžadovala iba konzervatívnu liečbu, uviedol výbor, hoci pozoruje aj možné dlhodobé účinky.

"Výhody týchto vakcín pri znižovaní počtu hospitalizácií a úmrtí v dôsledku infekcií koronavírusom SARS-CoV-2 však prevažujú nad rizikami," dodal výbor s tým, že zápaly sú "veľmi zriedkavé".

AFP uvádza, že o možnej súvislosti medzi veľmi zriedkavými prípadmi myokarditídy a perikarditídy a vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech a Moderna v piatok informoval aj výbor pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej agentúry pre lieky (EMA).

Podľa záverov výboru majú byť myokarditída a perikarditída pridané do zoznamu vedľajších účinkov daných vakcín s neznámou frekvenciou výskytu.

Myokarditída a perikarditída sú zápalové ochorenia srdca. Prejavujú sa najmä dýchavičnosťou, bolesťou na hrudníku, búšením srdca a nepravidelným tepom.

01 - Modified: 2024-04-22 12:53:01 - Feat.: - Title: Zaočkovanosť na Slovensku klesá pod 95 percent, upozorňujú odborníci 02 - Modified: 2024-04-03 14:26:09 - Feat.: - Title: Šéfku Európskej komisie dobiehajú vakcíny proti covidu. Pfizergate môže sťažiť jej snahy o znovuzvolenie 03 - Modified: 2024-04-03 10:41:20 - Feat.: - Title: Aféra Pfizergate: Hlavný žalobca rieši Von der Leyenovú, ide o vakcíny proti covidu 04 - Modified: 2024-03-15 14:43:29 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti si ešte počkajú. Na jeden z respiračných vírusov u nás vakcínu ešte nemáme 05 - Modified: 2024-03-14 06:08:33 - Feat.: - Title: Záškrt po dekádach zabíja, čierneho kašľu pribúda. Antivaxeri sú ako sekta, tvrdí pediatrička
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 12:06