StoryEditor

EÚ: Tento rok bude Rokom boja proti chudobe

21.01.2010, 12:31
Autor:
TASRTASR

Január odštartoval v Európskej únii Rok boja proti chudobe a sociálnej exklúzii. Akciu so sloganom "Skoncujme s chudobou hneď teraz!" oficiálne uviedla do života Európska komisia spolu so španielskym predsedníctvom dnes v Bruseli.

Približne 80 miliónov Európanov - teda asi 17 percent obyvateľov EÚ - žije v súčasnosti pod hranicou chudoby. Podľa nedávneho prieskumu Eurobarometer o postoji k chudobe vzbudili tieto alarmujúce čísla silný ohlas aj u verejnosti.

"Každý šiesty Európan každodenne rieši problém, ako vystačiť s finančnými prostriedkami, ale chudoba môže postihnúť aj nás ostatných a našu spoločnosť ako celok. Hoci väčšina nástrojov na boj s chudobou pôsobí na národnej úrovni, tri štvrtiny Európanov očakáva pomoc aj zo strany EÚ. Vďaka európskemu roku sa táto problematika dostáva do popredia záujmu, takže Európa ako celok môže spojiť svoje sily v boji proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu," povedal dosluhujúci komisár pre zamestnanosť, sociálne veci a rovnosť príležitostí Vladimír Špidla.

Väčšina Európanov (73 percent) považuje chudobu za veľký problém vo svojej krajine a 89 percent očakáva, že ich vláda prijme okamžité opatrenia na riešenie tohto problému. Podľa respondentov by mali byť zodpovední za boj proti chudobe v prvom rade predstavitelia národných vlád, ale 74 percent obyvateľov očakáva aj to, že dôležitú úlohu bude v tejto záležitosti zohrávať aj EÚ.

"Boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu je neoddeliteľnou súčasťou úsilia na prekonanie krízy. Pričasto sú dôsledkami recesie postihnutí práve tí zraniteľnejší. Preto by sa Európsky rok boja proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu mal stať katalyzátorom na zvýšenie povedomia a vytvorenie dynamiky pre inkluzívnejšiu spoločnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou budúcej stratégie EÚ 2020, ktorú som navrhol", uviedol predseda EK José Manuel Barroso.

Medzi priority európskeho roka patrí zvýšenie informovanosti o príčinách a následkoch chudoby v EÚ. Tieto informácie namieri EÚ smerom k vládam, sociálnym partnerom, ale i samotným občanom v jednotlivých štátoch. Európske inštitúcie chcú primäť rozhodujúcich aktérov sociálnej politiky v členských štátoch, aby sa zaviazali prijať opatrenia na úrovni EÚ a na vnútroštátnej úrovni sa zamerali viac na boj proti chudobe a sociálnemu vylúčeniu.

K iniciatíve sa okrem 27 členských krajín EÚ pripojili aj Island a Nórsko. Všetky štáty by mali predostrieť národný program, na informačné kampane a na rôzne iné akcie bude z rozpočtu EÚ vyčlenených 17 miliónov eur.

Novinky týkajúce sa opatrení, či podujatí budú prezentované na stránke www.2010againstpoverty.eu. Súčasťou komunikačnej kampane je aj novinárska súťaž k danej téme, iniciatíva umelcov, ale aj dvakrát v roku "týždeň pozornosti". EÚ na tento problém upozorní intenzívnejšie počas siedmich dní v máji a októbri prostredníctvom rôznych podujatí po celej Európe.

Akcia Rok boja proti chudobe a sociálnej exklúzii sa skončí v Bruseli 17. decembra záverečnou konferenciou. Tú už bude mať na starosti belgické predsedníctvo EÚ, ktoré od júna prevezme právomoci od španielskej vlády.

01 - Modified: 2023-10-01 12:00:11 - Feat.: - Title: Čo o slovenských voľbách píšu zahraničné médiá? V jednom sa zhodli 02 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 03 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 04 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 05 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 08:38