StoryEditor

Život k nám priletel z vesmíru, NASA priniesla dôkaz

30.08.2011, 19:17
Autor:
npnp
Vedci z NASA našli na meteoritoch z vesmíru časti DNA, vďaka ktorým žijeme.

Život sa na našu planétu skutočne dostal z vesmírnych hlbín. Túto odvážnu teóriu vôbec prvýkrát priamo potvrdili vedci z amerického vesmírneho úradu NASA. Tí našli na niekoľkých meteoritoch objavených v antarktických ľadovcoch časti molekuly DNA známe ako nukleová báza. Práve tie sú základom pozemského života.

Unikátny nález berie tromfy z ruky skeptikom, ktorí tvrdia, že život vznikol na Zemi a ľudia sú v kozmickom priestore sami. „Tromi vzájomne nezávislými metódami sa nám podarilo dokázať, že zlomky DNA prišli už z vesmíru,“ povedal novinárom Michael Callahan, šéf výskumného tímu Goddardovho astrobiologického laboratória pri NASA.

Myšlienka, že prvé formy života prileteli na našu planétu z hviezd, pritom nie je nová. Doteraz však chýbal rukolapný dôkaz. „Takéto teórie sa začali objavovať už začiatkom 20. storočia,“ potvrdil pre HN Vojtech Rušin z Astronomického ústavu SAV. Vedci nachádzali časti DNA na meteoritoch už v minulosti. Spolu s nimi tam však vždy boli pozemské molekuly, ktoré naznačovali, že nukleové bázy sa na vesmírne kamene mohli dostať na Zemi. Nové zistenie však tento predpoklad vylučuje.

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

01 - Modified: 2004-05-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Spevy z lesa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:08