StoryEditor

Gréci vracajú do bánk milióny eur

20.06.2012, 00:00
Autor:
ReutersReuters

Hromadné sťahovanie vkladov z gréckych bánk sa po nedeľňajších parlamentných voľbách zastavilo a peniaze sa pomaly vracajú späť na účty. Gréci tým reagujú na víťazstvo Novej demokracie, ktorá chce za každú cenu udržať euro v krajine a pokračovať v dohodnutých reformách. Grécku totiž hrozilo víťazstvo radikálnej ľavice, ktorá sľubovala odmietnutie záväzkov z Európskej únie. Ľudia sa tak báli návratu k drachme, v strachu si preto vyberali až 800 miliónov eur denne.

Banky teraz hovoria o presne opačnom trende. Medzi nimi je aj banka, z ktorej klienti pred voľbami vyberali asi 30 miliónov eur denne. "V pondelok sme spozorovali obrat. Vrátilo sa nám späť asi 15 miliónov eur," povedal jej zástupca. Podľa bankárov sa bude tento trend v najbližších dňoch ešte zrýchľovať. Agentúre Reuters to potvrdilo niekoľko gréckych bankárov.

Do bánk prinášajú peniaze teraz najmä ľudia, ktorí si ich schovali doma takpovediac "pod matracom" alebo ich uložili do bezpečnostných schránok. Dlhšie bude trvať návrat bohatým klientom bánk, ktorí si previedli peniaze na zahraničné účty. Podľa jedného z bankárov sa zatiaľ vracajú menšie sumy do 10-tisíc eur, no nie väčšie sumy nad 50-tisíc eur. Podľa údajov gréckej centrálnej banky sa vklady v miestnych bankách postupne znižujú od roku 2010, keď krajinu zasiahla dlhová kríza. Odvtedy z bánk odišlo 72 miliárd eur, teda necelá tretina.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 07:07