StoryEditor

Európa nepodržala Chodorkovského

21.09.2011, 00:00
Bitka o Jukos. Súd v Štrasburgu potvrdil, že Moskva nechcela zámerne zničiť ropný gigant. Rusko zatiaľ nemusí vyplatiť odškodné 98 miliárd dolárov.

Európa sa postavila za Rusov v ich mnohomiliardovom spore s bývalým ropným magnátom Michailom Chodorkovským. Európsky súd pre ľudské práva včera rozhodol, že ruské úrady nechceli zámerne potopiť Chodorkovského koncern Jukos, ktorý v roku 2006 zbankrotoval.

Súd takisto neodklepol požiadavku akcionárov Jukosu, aby im Rusko vyplatilo ako odškodné astronomických 98 miliárd dolárov. „Rusko nezneužilo súdny proces, aby zničilo Jukos a zmocnilo sa jeho majetku,“ uviedol štrasburský súd vo verdikte. V ňom Rusko odsúdil len za to, že porušilo právo na majetok pri vypočítavaní daní a neposkytlo Jukosu dosť času na prípravu obhajoby.

Tento rozsudok je tvrdou ranou pre Chodorkovského a jeho spolupracovníkov. Niekdajší magnát je vo väzení od roku 2003. Odsúdili ho za daňové podvody a spreneveru na 14-ročný trest.

Spor o magnáta
Štrasburský tribunál spadajúci pod Radu Európy vyniesol verdikt priaznivý pre Moskvu napriek tomu, že arbitrážne súdy dali v minulosti za pravdu Chodorkovskému. V decembri 2009 vyhrali bývalí vlastníci Jukosu v rámci medzinárodnej arbitráže v holandskom Haagu spor proti Rusku. Otvorila sa im tak cesta k tomu, aby mohli žiadať od Ruska spomínané odškodné takmer 100 miliárd dolárov za to, akým spôsobom ruské úrady rozbili kedysi najväčšiu ropnú spoločnosť v krajine.

Koncom minulého roka medzinárodný arbitrážny súd v Štokholme dospel k názoru, že príčinou bankrotu Jukosu bolo konanie Ruska. Súčasne rozhodol, že štát by mal zaplatiť majiteľom akcií Jukosu 3,5 milióna dolárov ako odškodné na základe rusko-britskej dohody o vzájomnej ochrane investícií.

Analytici však tvrdia, že Chodorkovskij poslednú šancu stále nestratil. Má možnosť podať odvolanie v Štrasburgu, ale aj obrátiť sa na ďalšie súdy. „Verdikt zo Štrasburgu by nemal ovplyvniť rozhodovanie ostatných tribunálov. Súdy majú vlastné kompetencie a postupy,“ povedal pre HN expert na zahraničnú politiku Alexander Duleba.

Spokojná Moskva
Včerajší verdikt súdu v Štrasburgu ruské úrady privítali. Ministerstvo spravodlivosti v Moskve vyjadrilo spokojnosť s tým, že tribunál prípad Jukos nepolitizoval a neschválil ani výplatu odškodnenia. „Súd plne odmietol obvinenia na adresu Ruska o politickej motivácii a represívnom stíhaní spoločnosti Jukos, ako aj tvrdenia o údajnej diskriminácii od ruských úradov,“ uviedlo ministerstvo. Podľa neho chyby, ktoré Štrasburg Rusku vytkol, boli len procesné. Pavel Novotný

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 10:56