StoryEditor

Mediálne giganty chytili top piráta

05.09.2012, 00:00
Autor:
(NP)(NP)

Veľké mediálne koncerny majú za sebou ďalší dôležitý úspech v boji proti internetovým pirátom. Na žiadosť švédskej justície zatkli v Kambodži Gottfrida Svartholma Warga, spoluzakladateľa jedného z najznámejších sťahovacích serverov The Pirate Bay.

Portál nelegálne ponúkal na stiahnutie tisíce filmov, skladieb a počítačových hier. Za akciou Švédska proti nemu stoja medzinárodné hudobné a filmové giganty ako Sony Music či Columbia Pictures.

Úspech koncernov
Kambodža by teraz 27-ročného Warga mala vydať do Švédska, ktoré ho obvinilo z nezákonného sťahovania a šírenia filmov a pesničiek. Polícia vtrhla ešte minulý týždeň do jeho prenajatého bytu v kambodžskej metropole Phnom Penh. Švéd neurobil v juhoázijskej krajine nič zlé, zatkli ho len na základe zatykača jeho rodnej krajiny. Tá mu vyčíta porušenie vlastníckeho práva, za čo Wargovi hrozí rok za mrežami.
Warg založil stránku The Pirate Bay, ktorá umožňovala nezákonné sťahovanie systémom bitTorrent-Tracker. Spolu s Wargom švédsky súd uznal v roku 2009 vinnými aj ďalších dvoch spoluzakladateľov Petra Sundeho a Fredrika Neija z toho, že miliónom užívateľov internetu ponúkli bezplatné sťahovanie hudby, filmov a počítačových hier z internetu. Nabádali ich tým, aby porušovali vlastnícke práva, rozhodli sudcovia.
Okrem ročného väzenia vymeral tribunál internetovým pirátom zaplatenie náhrady škody vo výške 3,6 milióna koncernom ako Warner Bros., Sony Music Entertainment, EMI či Columbia Pictures. To sa však Wargovi nepáčilo. Krátko po vynesení verdiktu ušiel do Kambodže, teda krajiny, ktorá nemá dohodu o vzájomnom vydávaní podozrivých so Švédskom. V južnej Ázii žije aj Neij, nový domov našiel v Laose.

Miliónové tresty
V roku 2010 zmiernil odvolací súd tresty pre Sundeho a Neija, ako aj finančníka Carla Lundströna z ročného väzenia na štyri až desať mesiacov. Zároveň im však zvýšil povinnosť náhrady škody na 5,5 milióna eur.

Warg mal v polovici apríla tohto roka nastúpiť na výkon trestu. Keďže sa však zo zahraničia nevrátil, Švédi naňho vydali medzinárodný zatykač, na základe ktorého ho Kambodža zatkla.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:01