StoryEditor

Odpustia USA Moskve?

30.04.2003, 00:00

Washington je zrejme pripravený odpustiť Rusku jeho prehrešky. Americký veľvyslanec v Moskve Alexander Vershbow pre agentúru Interfax vyhlásil, že Spojené štáty vyzvú Rusko, aby sa zapojilo do povojnovej obnovy Iraku. "O celej veci sa už rokuje," povedal diplomat.
Rusko spolu s Francúzskom a Nemeckom patrilo k hlavným protivníkom vojenského riešenia irackej krízy a trvá na centrálnej úlohe OSN pri obnove krajiny. Napriek tomu však ostáva strategickým partnerom USA.
Najbližšou príležitosťou na demonštráciu dobrých vzájomných vzťahov by mohla byť májová návšteva prezidenta Georgea W. Busha v rodnom meste svojho ruského partnera -- Petrohrade. "Dúfajme, že stretnutie nebude len ďalším symbolickým objatím, ale dôležitým pokusom zmeniť dobré osobné vzťahy na dlhodobé partnerstvo," napísal vo svojom editoriáli denník New York Times. Spojené štáty potrebujú pomoc Ruska vo vojne proti terorizmu, rozširovaniu zbraní hromadného ničenia a nezákonnému obchodu so zbraňami a narkotikami. "Ak teraz Washington, nehľadiac na pozíciu, ktorú Putin zaujal v irackej otázke, ponúkne Moskve pomocnú ruku, bude to pre ruských voličov presvedčivý dôkaz, že jeho otvorenosť Západu nebola len ponižujúcim faux pas a povzbudí ho, aby pokračoval v tomto kurze aj počas svojho druhého volebného obdobia," analyzuje New York Times v tejto súvislosti. Účasť pri povojnovej obnove Iraku by mohla byť touto pomocnou rukou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:34