StoryEditor

Schwarzenberg: Zeman ničí Masarykov odkaz

07.08.2013, 17:35
Autor:
red, TASRred, TASR
Strany by nemali cúvať pred prezidentom, povedal počas rozpravy Karel Schwarzenberg.

Predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a bývalý minister zahraničných vecí kritizoval počas rozpravy pred vyslovením dôvery vláde Jiřiho Rusnoka správanie prezidenta Miloša Zemana a nabádal k obhajobe parlamentnej demokracie. "Bolo by dobré, keby sme aspoň raz prekonali politické hašterenie a fetiše a spoločne sa nezmierili s tým, že parlamentné strany budú cúvať pred pánom prezidentom," vyzval Schwarzenberg. Podľa neho prezident Zeman ničí Masarykov odkaz.

Rusnok čítal program
Už v predchádzajúcej časti rokovania vystúpili najskôr prezident ČR Miloš Zeman, ktorý vysvetlil poslancom svoj postup pri vymenovaní kabinetu a požiadal o jeho podporu. Samotný predseda vlády Jiří Rusnok potom prítomných oboznámil s obsahom programového vyhlásenia vlády, s jeho prioritami v jednotlivých oblastiach. V zahraničnopolitickej časti zdôraznil význam prehĺbenia spolupráce členských krajín Európskej únie, potvrdil, že ČR chce byť aktívnou súčasťou Severoatlantickej aliancie a bude aj naďalej podporovať spoluprácu na úrovni krajín Vyšehradskej štvorky.

V popoludňajšom bloku, ktorý podobne ako doterajší priebeh schôdze sprostredkúva v priamom prenose spravodajská televízia ČT24, vystúpil najskôr šéf poslaneckého klubu Občianskej demokratickej strany (ODS) Marek Benda.

Dočkal sa kritiky
Predstaviteľ ODS zdôraznil, že prezident nemôže nechať vládnuť kabinet v demisii ľubovoľne dlho. Pokiaľ by sa o to pokúsil, bolo by to podľa poslanca ODS za hranou platnej Ústavy ČR. Marek Benda pripomenul, že krajina naďalej nemá prezidentský systém, na čom sa nič nezmenilo ani priamou voľbou hlavy štátu. Ostrej kritike podrobil potom zmienku hlavy štátu, podľa ktorej vyčká s poverením ďalšej osoby zostavením vlády na závery prebiehajúceho vyšetrovania kauzy Nagyová.

"Pokladám za úplne nemožné, aby ktorýkoľvek štátny zástupca alebo policajný dôstojník mal možnosť povedať: Pozor, my by sme možno tamtoho začali vyšetrovať, tak vyčkajte s jeho menovaním. Ak toto pripustíme, tak skutočne žijeme v republike riadenej štátnymi zástupcami," odznelo v Bendovom príspevku. Predstaviteľ ODS potvrdil, že klub jeho strany bude hlasovať proti dôvere konštatujúc: "Vláda nie je ani vládou odborníkov, ani úradníkov. Krízových manažérov možno, pokiaľ sa to berie tak, že sem-tam dokážu vyvolať nejakú krízu".

Šéfka parlamentnej frakcie Vecí verejných (VV) Kateřina Klasnová naopak potvrdila podporu VV kabinetu Jiřiho Rusnoka. Zhodli sme sa na väčšine programových priorít, aj keď máme výhrady voči niektorým ministrom, uviedla. "Sme presvedčení, že pod staronovou vládou Miroslavy Němcovej by štátni zástupcovia čelili veľkým tlakom a Ištvan by bol veľmi rýchle vyštvaný, použila Klasnová podobnú formuláciu, akú v uplynulých dňoch opakovane použil jej manžel, líder VV Vít Bárta.

01 - Modified: 2004-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Ríme kraľovali čierni umelci
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 17:32