StoryEditor

Kamikadze drony sú účinní vreckoví zabijaci, ich čaro objavili už aj teroristi

26.01.2016, 23:12

Americkí vojaci v Afganistane už niekoľko rokov masívne používajú malé "kamikaze drony" Switchblade. Výsledky sú podľa vojakov veľmi sľubné. Avšak technológia príručných ozbrojených dronov prestáva byť výsadou najvyspelejších armád alebo dokonca štátnych inštitúcií.

Ručne riadené strely

Malé drony schopné na cieľ doručiť nejakú formu bojovej hlavice sa označujú ako "loitering munitions" (LM). Slovenský ekvivalent zatiaľ neexistuje, ale anglické spojenie sa dá preložiť ako "oneskorená munícia". Vhodnejšie sú však neoficiálne označenia ako "ručne riadené strely", "vreckové delostrelectvo", "miniatúrne letectvo" alebo sugestívne označenie "kamikadze dron".

LM sa definuje ako lacná presne navádzaná letecká munícia prenosná jedným človekom. Veľkostne a hmotnostne však munícia a podporné systémy nie sú vymedzené. Napríklad Switchblade posiela vojak do vzduchu z malého "mínometu". Ale v podstate môže mať LM rozmery od malého vreckového dronu až po rozmery veľkých kompletov prenosných protitankových riadených striel.

Munícia dokáže vo vzduchu operovať určitý čas (vyhľadávať ciele) a následne zaútočiť na hladinové alebo pozemné ciele. V súčasnej dobe je nutné až do momentu zadania povelu k útoku udržiavať medzi LM a operátorom priamu viditeľnosť pre udržanie obojsmerného dátového spojenia.

Operátor celý čas LM kontroluje a v reálnom čase monitoruje obraz okolia pomocou palubných senzorov. Operátor-vojak sám identifikuje cieľ a sám volí spôsob útoku. Typickým príkladom použitia je napríklad likvidácia pozícií ostreľovačov, guľometných hniezd alebo postavenie mínometov protivníka.

Od roku 2012 americká armáda v Afganistane nasadzuje LM Switchblade od firmy AeroVironment. Switchblade je ručne riadenou strelou s krídlami s rozpätím 60 cm a hmotnosťou 2,5 kg (vrátane hlavice a vypúšťacieho zariadenia). Je prepravovaný v akomsi malom mínomete na jedno použitie.

Elektromotor dokáže Switchblade udeliť rýchlosť až 150 km/h. Maximálny dolet je 10 km, výdrž vo vzduchu desať minút. Senzory dodávajú operátorovi farebné a infračervené video. Akonáhle operátor cieľ "zamkne", stroj vykoná strmhlavý útok.

Switchblade možno vypúšťať rovnako z áut, lodí alebo lietadiel. Americká armáda nasadila v Afganistane štyritisíc týchto zbraní. Je nutné však pripomenúť, že ich nasadenie nemá status oficiálneho zbrojného programu.

Program LMAMS

V budúcom roku americká armáda rozhodne o víťazovi programu LMAMS (Lethal Miniature Aerial Munition System). Testovacia Switchblade je horúcim kandidátom, ale na trhu sa začínajú objavovať konkurenti. Americká firma Textron ponúka dron BattleHawk a Lockheed Martin model Terminator.

BattleHawk aj s odpaľovacou hlavňou váži 2,5 kg a meria na dĺžku 53 cm, spĺňa teda presne rozmerové a hmotnostné podmienky programu LMAMS. BattleHawk dosahuje rýchlosť 185 km/h, vydrží vo vzduchu 30 minút a ničí ciele na vzdialenosť 5 km.

LMAMS pritom požaduje ničenie cieľov na 3 km a výdrž vo vzduchu minimálne 5 minút. Obmedzujúca môže byť maximálna prevádzková výška 3 000 m, čo sťažuje (kvôli riedkemu vzduchu) použitie dronov, a všeobecne všetkých kandidátov pre program LMAMS, vo vysokohorskom prostredí.

Terminator mal ešte donedávna podobu malého "bombardovacieho lietadla" z druhej svetovej vojny. V októbri minulého roka Lockheed Martin predstavil konštrukčne upravenú verziu, ale bližšie technické detaily nie sú k dispozícii. Terminator ale bude samozrejme minimálne plniť požiadavky programu LMAMS.

O program LMAMS sa zaujíma okrem iného izraelská firma uVison. Tá ponúka dron Hero 30 a pre ďalších zákazníkov celú rodinu príručných riadených striel Hero.

Hero 30 je pri hmotnosti 3 kg vybavený bojovou hlavicou s hmotnosťou 0,5 kg. Dolet má až 40 km, medzi operátorom a dronom však musí byť priama viditeľnosť na dátové spojenie. Výdrž vo vzduchu je 30 minút.

Celkovo existuje šesť dronov rodiny Hero. Najväčší Hero 900 (97 kg) má bojovú hlavicu s hmotnosťou 22 kg. Dolet dronu je 250 km a výdrž vo vzduchu je 7 hodín. Je určený pre strategické úlohy, napríklad pre ničenie prvkov protivzdušnej obrany. Možno ho vypúšťať napríklad z malých terénnych automobilov.

LM v ďalších krajinách

Tiež Poľsko je na poli LM munície veľmi aktívne. Poľská firma WB Electronics ponúka dron Warmate, ktorý síce svojimi rozmermi a hmotnosťou nespĺňa požiadavky programu LMAMS, ale vyniká niektorými unikátnymi vlastnosťami.

Warmate má hmotnosť 4 kg, dolet 10 km a výdrž vo vzduchu 30 minút. Maximálna rýchlosť je 150 km/h. K dispozícii sú dve bojové hlavice: trieštivo-trhavá (300 g) ničí živú silu v okruhu 10 m, kumulatívne potom prebíja až 120 mm "panciere" (RHAe). Warmate v prípade potreby útočí nielen na strechu, ale aj na zadnú časť a boky vozidla.

Warmate už údajne zamieril z Poľska k nemenovanému ázijskému zákazníkovi.

Kúzlo LM však začínajú objavovať aj ďalšie krajiny a teroristické skupiny. Kamikaze drony s najväčšou pravdepodobnosťou používa Irán v Sýrii proti rebelom. Detaily nie sú známe, ale iránske príručné drony ako Faraz 2 alebo Black Eagle môžu byť veľmi ľahko upravené pre nesenie výbušniny.

Najviac alarmujúce je však používanie LM Islamským štátom. Kurdi referovali o útoku bezpilotného civilného lietadielka Skywalker X9 s výbušninou na palube. Podľa Kurdov poslal lietadlo na ich pozície Islamský štát. Skywalker X9 Islamský štát často používa na prieskumné úlohy.

Článok vznikol pre web Armádne noviny a bol redakčne upravený. Pôvodnú verziu nájdete tu.

01 - Modified: 2008-01-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Oprava
01 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 02 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 05 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 20:09