StoryEditor

Iračan zo slávnej fotky je s rodinou v Berlíne. Merkelová je pre nich matka

13.09.2015, 10:30
V polovici augusta sa vydal Laith Madžíd al-Amirij s rodinou na riskantnú cestu z Turecka cez Stredozemné more.

Fotka, na ktorej Iračan Laith tlačí svoje deti k sebe a vynáša ich von z takmer potopeného člna, obletela svet. V súčasnosti je Laith so ženou aj štyrmi deťmi v bezpečí v Nemecku a dúfa, že dostane azyl, píše iDnes.cz.

Fotiek utečencov vystupujúcich z lode sú tisíce a ťažko si niekto zapamätá jednotlivé tváre. Snímka otca tlačiaceho k sebe svoju dcéru však predsa len pohol emóciami mnohých ľudí vo svete.

V polovici augusta dorazila v skorých ranných hodinách ku gréckemu ostrovu Kos potápajúca sa loď s dvanástimi utečencami na palube. Z člna vystúpil spolu s ďalšími aj 44-ročný Laith so svojou šesťčlennú rodinou. So slzami v očiach tlačil svoje deti k sebe a bolo vidieť, že sa mu uľavilo, že nebezpečnú cestu všetci prežili. Práve vtedy cvakla spúšť foťáku.

"Všetci plakali radosťou a úľavou, že to oni aj deti zvládli, ale aj plakali kvôli všetkému, čím museli v minulých týždňoch, mesiacoch a rokoch prejsť. V tej chvíli bolo medzi nimi toľko lásky," opísal atmosféru fotky denníka The Guardian jej autor Daniel Etter.

Rodinu vtedy čakala ešte dlhá cesta, ale nakoniec sa im podarilo dostať sa až do Berlína. Keď je tam potom náhodou stretol reportér denníka Bild Till Biermann, ihneď si na fotku z Kosu spomenul a chcel zistiť, ako sa rodina do Nemecka dostala a prečo utiekli.

Matka rodiny, Nada, mu na mobile ukázala tú istú ikonickou fotku. Schovala si ju. Keď ju vytlačili v New York Times, zmenila im život. "Trinásť vlád nás potom chcelo prijať. Vybrali sme si Nemecko. Počuli sme, že je tu pomoc a školy pre deti," hovorí 43-ročná Nada, ktorá bola doma v Iraku učiteľka angličtiny.

Do Nemecka sa al-Amirijovi potom trmácal ešte dlhé týždne a najhoršia bola cesta v uzavretej dodávke medzi Aténami a Berlínom, z ktorej ich púšťali len v noci. Teraz sa však v Nemecku cíti v bezpečí. "Kráľovná Nemecka, Angela Merkelová, je veľmi dobrá. Ona je pre nás ako matka, "dodala Nada.

Al-Amirijovci sú moslimovia a hlásia sa k sunnitskej vetve islamu. Ich vyznanie bolo príčinou, prečo sa nakoniec rozhodli pre útek do Európy. Šiiti v Iraku im kvôli ich viere hrozili smrťou. Al-Amirijovci sa tak rozhodli všetko predať a vydať sa na cestu.

Hoci má ich príbeh šťastný koniec, na hroznú cestu najskôr nikdy nezabudnú. Sedemročná Núr sa dodnes v noci budí z nočných môr. Nemôže zabudnúť na cestu na mori, kde sa ich čln vyfukoval a pomaly plnil vodou. "Už nikdy nechceme ísť na more," uzatvára rezolútne Laith.

01 - Modified: 2007-09-17 06:50:08 - Feat.: 0 - Title: V druhom pilieri možno pribudne garantovaný fond
01 - Modified: 2024-04-19 05:39:15 - Feat.: - Title: Konflikt sa vyostruje. Z Iránu hlásia explózie, Izrael podľa amerických médií podnikol odvetu 02 - Modified: 2024-04-18 14:02:02 - Feat.: - Title: USA a Británia oznámili nové protiiránske sankcie v reakcii na útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-18 10:34:05 - Feat.: - Title: Irán informoval USA, že sa nesnaží o rozšírenie napätia 04 - Modified: 2024-04-18 05:21:28 - Feat.: - Title: Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. K zdržanlivosti ho vyzvali viaceré štáty 05 - Modified: 2024-04-18 04:46:49 - Feat.: - Title: EÚ uvalí nové sankcie na iránskych výrobcov dronov a striel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 08:32