StoryEditor

Iránci vítali Rúháního ako hrdinu, iní protestovali proti telefonátu s Obamom

28.09.2013, 16:51
Autor:
tasr, stltasr, stl

Stovky Iráncov dnes s nadšením vítali prezidenta Hasana Rúháního pri jeho návrate zo zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku a po jeho historickom telefonáte s americkým prezidentom Barackom Obamom. Malá skupina islamských konzervatívcov však kričala "Smrť Amerike!" a hádzala vajíčka i topánky do prezidentovho oficiálneho auta, keď odchádzalo z letiska. Informovali o tom iránske médiá, na ktoré sa odvolávala tlačová agentúra Reuters.

Očakávané podanie rúk Rúháního a Obamu v sídle OSN v New Yorku sa síce neuskutočnilo, ale zato spolu v piatok 15 minút telefonovali - na záver cesty nového umierneného iránskeho prezidenta do OSN.

Iránske médiá uviedli, že stovky Rúháního priaznivcov prišli pozdraviť prezidenta, ktorý začína plniť svoje sľuby o "konštruktívnej komunikácii" so svetom, aby tak zmiernil medzinárodnú izoláciu Iránu a aby dosiahol zrušenie sankcií. Zástancovia chceli vyjadriť nadšenie nad Rúháního prácou počas zasadnutia VZ OSN.

Prišlo však aj približne 100 islamských konzervatívcov, ktorí kričali heslo "Smrť Amerike!", bežné od islamskej revolúcie v roku 1979. Odporcovia hádzali do Rúháního oficiálneho auta vajcia a kamene na protest proti jeho diplomatickej otvorenosti voči Washingtonu. Svedkovia to uviedli na sociálnej sieti Twitter.

Polooficiálna tlačová agentúra Mehr informovala, že jeden protestujúci hodil do auta svoje topánky - medzi moslimami sa toto gesto pokladá za hlbokú urážku.

Iránski politickí lídri zatiaľ veľmi nereagovali na Rúháního telefonát s Obamom. Okrem jedného vysokopostaveného zákonodarcu, Alaeddína Borudžerdího, ktorý dnes váhavo označil telefonát za prejav toho, že islamská republika má vo svete "závažné postavenie".

"Tento telefonát dokazuje, že miesto Iránu vo svete je kľúčové. To, že prezident Ameriky žiada telefonát, je znamením úprimnosti," povedal šéf parlamentného výboru pre národnú bezpečnosť a zahraničné vzťahy Borudžerdí.

Telefonický rozhovor Obamu s Rúháním bol prvým rozhovorom medzi americkým a iránskym prezidentom za vyše 30 rokov. Obama po telefonáte vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty a Irán môžu dospieť k úplnému a komplexnému riešeniu v spore okolo iránskeho jadrového programu. Obama tiež oznámil, že on aj Rúhání nariadili svojim pracovným tímom, aby urýchlili dosiahnutie dohody medzi oboma štátmi.

Západ sa obáva, že Teherán vyvíja jadrové zbrane. Irán však obvinenie popiera.

 

 

01 - Modified: 2005-06-28 07:35:00 - Feat.: 0 - Title: Scheffer vyzval Ukrajincov, aby sa na NATO pozerali ako na priateľa
01 - Modified: 2024-05-06 06:11:24 - Feat.: - Title: OSN po pozastavení činnosti al-Džazíry v Izraeli upozorňuje na slobodu tlače 02 - Modified: 2024-05-05 18:05:43 - Feat.: - Title: Šéf úradu OSN pre palestínskych utečencov Lazzarini uviedol, že mu Izrael odoprel vstup do Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-05-02 17:14:51 - Feat.: - Title: Rusko podľa USA posiela ropu do KĽDR nad rámec množstva povoleného OSN 04 - Modified: 2024-05-02 12:36:05 - Feat.: - Title: Obnova zbombardovaných domov v Pásme Gazy môže podľa OSN trvať 80 rokov 05 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
07. máj 2024 14:26