StoryEditor

Teroristický útok v ruskom Volgograde zabil 18 ľudí

29.12.2013, 12:59
Autor:
iDnesiDnes

Ruský Volgograd zažil po dvoch mesiacoch ďalší samovražedný útok. V nedeľu dopoludnia sa teroristka odpálila pri vstupe do staničnej budovy a zabila najmenej 18 ľudí. Na mieste sú ďalšie desiatky zranených. Naposledy útočila v miliónovom meste tento rok v októbri žena z Dagestanu.

K silnej explózii došlo v prízemí vlakovej stanice priamo pred detektormi kovu pri vstupe do haly. Z budovy sa následne začal valiť dym a vypukla panika. Polícia stanicu ihneď evakuovala a uzavrela. Vnútri leží obrovská hromada sutiny a skla.

"Počul som výbuch a začal utekať," popisoval desivú scénu pre televíziu Rossija 24 svedok Vladimir. "Videl som roztavené a pokrútené kusy kovu. Rozbité sklo a telá ležiace na ulici."

Miliónové mesto, ktoré leží približne 900 kilometrov južne od Moskvy, sa stalo terčom teroristického útoku už tento rok v októbri. Mladá žena z Dagestanu sa vtedy odpálila v autobuse a okrem seba zabila ďalších šesť ľudí a 30 zranila.

Dva mesiace po atentáte zasiahol Volgograd ďalší výbuch a ruský protiteroristický úrad oznámil, že ho má znovu na svedomí samovražedná atentátnička.


Na snímke z videokamery dym stúpa po explózii z budovy železničnej stanice vo Volgograde.

Rovnako ako v októbri sa očakáva, že vraždila tzv "čierna vdova", teda manželka mŕtveho povstalcov zo severného Kaukazu, kde búrka radikálnych islamistov často krvavo potiera ruská armáda.

Dva mesiace po atentáte zasiahol Volgograd ďalší výbuch a ruský protiteroristický úrad oznámil, že ho má znovu na svedomí samovražedná atentátnička.

Rovnako ako v októbri sa očakáva, že vraždila tzv "čierna vdova", teda manželka mŕtveho povstalcov zo severného Kaukazu, kde vzburu radikálnych islamistov často krvavo potiera ruská armáda.

Podľa miestnych médií je to najvážnejší útok vo vnútri Ruska za posledné tri roky. Prezident Vladimir Putin v prvom vyhlásení nariadil bezpečnostným zložkám, aby prijali všetky opatrenia na zaistenie bezpečnosti.

Ak sa preukáže, že za atentátom opäť stoja radikáli z nepokojného Kaukazu, bude to veľká rana pre ruskú reputáciu pred olympiádou v Soči. Veľkolepé hry pri Čiernom mori začínajú už za šesť týždňov.

Predák čečenských povstalcov Doku Umarov v lete vyzval spolubojovníkov, aby vynaložili maximálne úsilie a zabránili prezidentovi Putinovi, aby neďaleko severného Kaukazu usporiadal olympiádu. Hrozil dokonca útokmi proti športovcom.


Zväčšiť mapu

01 - Modified: 2005-11-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Delphi výrazne zvýšil stratu
01 - Modified: 2024-05-12 05:54:12 - Feat.: - Title: Nočný ukrajinský dronový útok spôsobil požiar rafinérie vo Volgogradskej oblasti 02 - Modified: 2024-04-15 08:30:07 - Feat.: - Title: Preživší útoku v Manchestri podali žalobu na britskú tajnú službu MI5 03 - Modified: 2024-04-12 08:57:38 - Feat.: - Title: V Nemecku zadržali troch tínedžerov podozrivých z prípravy teroristického útoku 04 - Modified: 2024-04-05 15:36:59 - Feat.: - Title: Moskovský súd uvalil väzbu na ďalšieho podozrivého z teroristického útoku v Krasnogorsku 05 - Modified: 2024-04-05 06:54:32 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie útoku na koncertnú sieň pokračuje. Rusko tvrdí, že môže súvisieť s inváziou na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. máj 2024 14:17