StoryEditor

Líder hnutia Pegida pred protestom rezignoval. Kvôli spornej fotografii

21.01.2015, 18:52
Autor:
TASRTASR

Spoluzakladateľ a líder protiislamského nemeckého hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (PEGIDA) Lutz Bachmann odstupuje zo všetkých funkcií v tomto subjekte. Pre agentúru DPA to potvrdila hovorkyňa hnutia Kathrin Oertelová.

Koniec kvôli Facebooku

Samotný Bachmann potvrdil svoju rezignáciu pre internetové vydanie najčítanejšieho nemeckého denníka Bild.

Drážďanská prokuratúra už začala vyšetrovanie Bachmanna pre podozrenie z trestného činu štvania ľudu. V minulosti trestaný muž, ktorý sa podľa neoficiálnych informácií mal stať terčom plánovaného útoku islamských teroristov počas pondelkovej, napokon zrušenej demonštrácie PEGIDA v Drážďanoch, bol v uplynulých hodinách terčom ostrej kritiky. Tá bola reakciou na jeho nenávistné poznámky na adresu prisťahovalcov na sociálnej sieti Fecebook, kde umiestnil aj svoju fotografiu, na ktorej pripomína Adolfa Hitlera.

"Každý, kto pôsobí v politike a štylizuje sa do pózy Hitlera, je buď totálny idiot, alebo fašista," povedal pre Bild nemecký vicekancelár Sigmar Gabriel, ktorý pri tejto príležitosti vyzval obyvateľov, aby sa dištancovali od aktivít hnutia PEGIDA. "Rozumní ľudia nenasledujú idiotov a slušní ľudia nenasledujú nacistov," povedal vicekancelár.

Rene Jahn z hnutia PEGIDA uviedol, že jeho vedenie bude záležitosť riešiť. "Incident s fotografiou musí mať následky. Je to neakceptovateľné," uviedol Jahn v reakcii pre Bild.

Hnutie PEGIDA protestuje od októbra 2014 takmer každý pondelok v Drážďanoch a ďalších mestách proti údajnej islamizácii Nemecka. V pondelok 12. januára sa v Drážďanoch na jeho akcii zhromaždil rekordný počet 25.000 ľudí. Tento pondelok sa tam však žiadne demonštrácie nekonali, pretože existovala spomínaná konkrétna hrozba teroristického útoku islamských radikálov na účastníkov.

V iných nemeckých mestách sa však čoraz silnejšie ozývajú hlasy proti hnutiu PEGIDA. Týka sa to napríklad bavorskej metropoly Mníchov alebo Kolína nad Rýnom v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Prirovnal sa k Chaplinovi
"Nechal som sa u kaderníka odfotiť pri príležitosti vydania audioknihy Už je tu zas a Christoph Maria Herbst (nemecký komik, pozn. red) ju dal na sociálne siete. Niekedy si musíte urobiť srandu sami zo seba," citoval Bild Bachmanna.

Nie je zrejmé, kedy fotografia vznikla, audiokniha však vyšla v roku 2012, upozornil denník Financial Times. Snímka sa podľa nemeckých médií objavila aj na jednom z Bachmannových facebookových profilov, ktorý ju však medzitým zmazal.

Svoju profilovú fotografiu na svojom účte vymenil za podobizeň Charlieho Chaplina z filmu Diktátor s komentárom "On si satiru dovoliť môže ... Lutz nie!".

V Lipsku sa chystá demonštrácia 
Aj keď drážďanské hnutie Pegida (z nemeckej skratky vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu) vzniklo len pred niekoľkými mesiacmi, na jeho demonštrácie chodia desaťtisíce ľudí. Okrem Saska sú však početnejšie protesty odporcov Pegidy.

Pegida musela v pondelok zrušiť svoju pravidelnú demonštráciu v Drážďanoch, organizátorom sa totiž ktosi vyhrážal smrťou. Hnutie napriek tomu v protestoch chce pokračovať. Jej odnož v Lipsku zvaná Legida chystá dnes demonštráciu, ktorej sa má zúčastniť až sto tisíc ľudí.

01 - Modified: 2007-02-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Aktívna bezpečnosť v autách
01 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 02 - Modified: 2022-03-24 08:17:28 - Feat.: - Title: Rozprávkové mesto alebo zelené peklo? Nemecký Tübingen je rajom ekoaktivistov a nočnou morou McDonaldu 03 - Modified: 2022-02-19 16:57:35 - Feat.: - Title: Francúzsko svojich občanov vyzvalo, aby bezodkladne opustili východ Ukrajiny 04 - Modified: 2022-02-17 05:11:05 - Feat.: - Title: Scholz a Biden vyzvali Rusko, aby prijalo "skutočné kroky" k deeskalácii napätia 05 - Modified: 2022-01-09 07:58:56 - Feat.: - Title: Kanibal z Nemecka dostal doživotie. Bývalý učiteľ vraždil, aby realizoval svoje fantázie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 00:45