StoryEditor

V Slovinsku okrem bánk a štátu krachuje aj cirkev

14.09.2013, 00:00
Obrovský 800 miliónový dlh, podvody a pochybné investície položili tamojšiu cirkev na kolená.

Až 800 miliónov eur. To je fatálny dlh duchovných v Slovinsku, ktorí doviedli rímskokatolícku cirkev na pokraj bankrotu. Bankrot tak nehrozí len celej krajine, ale aj cirkvi.

Škála podvodov a pochybení cirkvi v Slovinsku je podľa poľského serveru wyborcza.pl ohromná.

Vatikán im nepomôže
Ešte v auguste kvôli tomu pápež František zosadil jediných dvoch slovinských arcibiskupov. Jedného v Ľubľane, druhého v Maribore. Teraz sa ukazuje, že tamojšia cirkev nie je schopná samostatne splatiť vysoký niekoľko-stámiliónový dlh, ktorý narástol do obrích rozmerov za posledných dvadsať rokov.

Je už jasné, že pomocnú ruku cirkvi v Slovinsku Vatikán nepodá, pretože sa zo zásady nezastane arcidiecéz, ktoré riskovali na špekulatívnych trhoch.

Jedinou nádejou by mohla byť pomoc z Rakúska. Arcidiecéza v Grazi má totiž záujem o kúpu slovinských cirkevných budov zaťažených hypotékami. Ak sa však nenájde viac peňazí, časť majetku slovinskej rímskokatolíckej cirkvi môže ísť už čoskoro do dražby.

Zradné fondy
Duchovní si vyrobili obrí dlh kvôli dvom fondom, ktorých peniaze pochádzali z hypotéky pre cirkevné nehnuteľnosti v hodnote niekoľko miliónov. Za tieto peniaze si kupovali podiely v rôznych priemyselných koncernoch, vydavateľstvách, finančných inštitúciách, či dokonca výrobcov piva. Oba fondy pritom patrili medzi najväčšie v krajine. V Slovinsku ani neexistovala veľká firma, ktorej čiastočným spoluvlastníkom by nebola Mariborská arcidiecéza.

Mnoho rozhodnutí arcibiskupov o investíciách však bolo nesprávnych. Prvé signály, že niečo nie je v poriadku, dostal Vatikán už v roku 2007 a poslal do Slovinska vyšetrovateľov. Tí však nijako nezakročili a „cirkevný biznis“ sa točil v Slovinsku ďalej.

V tom čase dokonca vyšlo najavo, že Mariborská arcidiecéza spoluvlastní televízny kanál T-2 vysielajúci pornografiu. To spustilo lavínu ďalších škandálov okolo dvoch fondov využívaných cirkvou.

Budúcnosť majetku cirkvi v Slovinsku teraz zrejme bude závisieť od rozhodnutia tamojšej vlády. Väčšina dlhov cirkvi pritom spadá pod slovinské banky, ktoré i bez toho bojujú s veľkými problémami. Krajine navyše hrozí bankrot.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:02