StoryEditor

Obama chcel armádu z Afganistanu stiahnuť. Vojaci však v krajine zostávajú

15.10.2015, 17:37
Autor:
TASRTASR

Prezident USA Barack Obama by mal dnes oznámiť zmenu stratégie v Afganistane, kde chce najnovšie ponechať 5500 amerických vojakov až do svojho odchodu z funkcie začiatkom roka 2017. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných členov Obamovej vlády.

Potvrdenie tejto informácie by podľa AP znamenalo, že americký prezident upúšťa od zámeru ukončiť vojnu v Afganistane pred zavŕšením svojho funkčného obdobia, ako údajne sľuboval. Obama pritom ešte v decembri oznámil ukončenie bojovej misie v Afganistane.

Pôvodný plán Washingtonu predpokladal stiahnutie takmer všetkých amerických vojakov z Afganistanu do konca roka 2016, vojenskí predstavitelia však podľa AP už niekoľko mesiacov tvrdia, že tamojšie sily naďalej potrebujú podporu, aby odrazili opätovný vzostup hnutia Taliban a zachovali stav, ktorý je výsledkom 14-ročného krviprelievania a miliardových výdavkov zo strany USA.

Podľa citovaných zdrojov by mal Obama oznámiť, že terajších 9800 amerických vojakov zostane v Afganistane aj počas väčšiny budúceho roka, na čo sa v roku 2017 zníži na 5500 tempom, ktoré určia príslušní velitelia. Takýto postup naznačujú americkí predstavitelia už niekoľko týždňov s tým, že podmienky v Afganistane sa od pôvodného rozhodnutia Obamu o sťahovaní vojakov spred vyše dvoch rokov zmenili, dodáva AP.

Obama chcel armádu z Afganistanu stiahnuť. Vojaci však v krajine zostávajú 02:47 Premiér po summite: Podarilo sa nám zablokovať trvalé rozdeľovanie migrantov Od vyslaného redaktora HN Jána Meľucha Premiér Robert Fico po summite novinárom popísal závery európskych lídrov. "Dôraz sa kladie najmä na Grécko a Taliansko, my sme dnes dosiahli dohodu v rámci V4 a potvrdili sme záujem vytvoriť spoločné policajné sily, ktoré budú chrániť maďarsko-srbskú hranicu." Politici sa zaoberali aj vznikom hotspotov, teda miest na schengenských hraniciach, kde budú migranti zastavení a kontrolovaní. "Tu by mala prebehnúť ich identifikácia, zobrali by sa im otlačky prstov a zistilo by sa, či skutočne utekajú pred vojnou alebo ide o ekonomických migrantov," popísal premiér a znova prízvukoval, že drvivá väčšina sú práve ekonomickí migranti.  Na summite došlo aj k stretu názorov. Niektoré krajiny sa snažili presadiť trvalý mechanizmus rozdelenia utečencov. To by znamenalo zavedenie pravidelných kvót. "Ako nesúhlasíme s povinnými kvótami, tak nesúhlasíme ani s trvalým mechanizmom rozdeľovania. Dali sme svoje sily dohromady (krajiny V4 a Španielsko, pozn. red.) a tento permanentný mechanizmus sa nám podarilo zablokovať," vyhlásil Fico.    Robert Fico zdôraznil, že Slovensko je v riešení migračnej krízy aktívnou krajinou. "Odmietol som tézu, že krajiny, ktoré majú iný názor, sa nechcú podieľať na riešení. Slovensko je prítomné v Afganistane, strážime hranice Schengenu, vieme umiestniť dočasných žiadateľov o azyl z iných krajín podobne, ako je to teraz v Gabčíkove. Vyčlenili sme peniaze na pomoc Sýrii, taktiež 20 odborníkov zo Slovenska bude spolupracovať s agentúrou Frontex a o rok k nim pribudne 10 ďalších."
01 - Modified: 2007-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna v piatok stagnovala
01 - Modified: 2024-04-02 13:16:39 - Feat.: - Title: Rusko vedie dialóg s Talibanom. Musíme s ním riešiť naliehavé otázky, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-03-31 10:59:21 - Feat.: - Title: V Afganistane sú pre porušenie zákonov zadržiavaní niekoľkí Američania, informuje Taliban 03 - Modified: 2024-03-26 09:36:37 - Feat.: - Title: Cieľ útoku: Moskva. Z teroristov v Islamskom štáte sú dnes nervózni aj Talibanci, prečo sa upli na Rusko? 04 - Modified: 2024-03-23 12:04:03 - Feat.: - Title: Berlín, Londýn aj Taliban odsúdili teroristický útok v Moskve 05 - Modified: 2024-02-27 07:01:34 - Feat.: - Title: Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN žiada odvolanie dekrétov Talibanu diskriminujúcich ženy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 12:58