StoryEditor

Päť parašutistov? Video od trosiek boeingu sprevádza chaos a vyvoláva pochybnosti

19.07.2015, 18:28

Spravodajským svetom sa v piatok rozšíril prepis videa, nadobudnutého údajne krátko po zostrelení malajzijského boeingu nad Donbasom v mieste dopadu trosiek. Bližšie preskúmanie jeho dostupného zostrihu a prepisu kompletnej verzie však budí množstvo otázok. A varuje pred snahou vyvodzovať rýchle závery.

Nie snáď, že by na prvý pohľad tieto zábery neboli pôsobivé. Ozbrojenci samozvanej donbaskej ľudovej republiky prechádzajú medzi obrovským množstvom dohorievajúcich trosiek. Natáčajú, prehľadávajú batožinu, odháňajú civilistov, hovoria spolu.

Lenže ... Už zo začiatku videa podľa jeho prepisu mužský hlas hovorí "tu je kus motora" a následne "áno, je to Suchoj", čo znie prinajmenšom čudne. Pole trosiek je totiž podľa záberov na dostupnom zostrihu príliš veľké a zrejme aj laik by rozoznal zvyšky 140-tonového boeingu, jeho mohutné motory a množstvo batožiny od trosiek oveľa menšieho bojového lietadla (ruskí činitelia v minulosti opakovane hovorili o výskyte lietadla Su-25 v oblasti zostrelenia; ten má hmotnosť desať ton).



Je potrebné povedať, že celé video, ktorého prepis priniesol server news.com.au, nie je verejné. Austrálski novinári zverejnili len štvorminútový zostrih. Na ňom chýba práve vyššie spomínaná pasáž, kde sa povstalci bavia o časti motora - ťažko teda povedať, v akom mieste sa práve aktéri pokladajúci trosky za Suchoj nachádzali a čo okolo seba videli.

"Nové" rok známe video

Video, predkladané teraz Austrálčanmi, navyše nie je úplne nové. Časti z neho publikovala BBC už pred rokom, 21. júla 2014. Ako aj britská stanica, tak teraz Austrálčania, zverejnili len zostrih, austrálski novinári potom pridali prepis údajne 17-minútovej stopáže, ktorú odovzdali vyšetrovateľom.

V závere celého videa muž, označený v prepise ako veliteľ, diskutuje s ďalšími ľuďmi o tom, že z lietadla - nie toho, pri ktorom stoja, ale z ďalšieho zostreleného - vyskočilo päť ľudí s padákom. Čo je nezmysel: žiadna verzia lietadla Su-25 (ani stíhacieho lietadla Su-27, o ktorého prítomnosti ruské médiá tiež špekulovali) nemôže niesť toľko ľudí. Tieto lietadlá sú nanajvýš dvojmiestne.

 

Pozoruhodné tiež je, že sa povstalci na zostrihu videozáznamu (a samozrejme aj v prepise) bavia o tom, že "sme zostrelili Suchoj" či že niektorí ľudia v okolí zbadali na zemi ukrajinského pilota, ktorý sa predtým údajne katapultoval.

Lenže povstalci následne nenašli ani žiadne iné trosky lietadla, ani päticu letcov s padákmi, ani pilota Suchoja na úteku. Takisto ukrajinská strana v daný deň neuviedla žiadne straty lietadiel v danej oblasti.

Doneckí ozbrojenci prehľadávali batožinu cestujúcich

Viac ako čokoľvek iné tak záznam dokresľuje, aké ťažké je udržiavať si v zóne bojov aktuálne informácie o dianí s rýchlym vývojom - a ako správa o "ďalšom zostrelení lietadla" dokázala žiť úplne vlastným životom. Ukazuje aj to, že doneckí ozbrojenci prehľadávali batožinu cestujúcich.

Záver, ktorý zaznel v BBC po zverejnení tohto videa vlani v júli, tak platí dodnes: "Záznam dáva pohľad na to, ako sa jedna skupina povstalcov zachovala krátko po havárii. Nedáva ale žiadny dôkaz, kto lietadlo zostrelil," uviedol vtedy reportér BBC na východnej Ukrajine Fergal Keane.

Na množstvo nejasností vo videu upozorňuje aj vojenský publicista a bezpečnostný analytik Lukáš Visingr. "Je to ukážka toho, čomu sa hovorí, fog of war ', čiže neustála neistota ohľadom skutočnej vojnovej situácie. Pokiaľ ide o spomínaný Suchoj, je možné, že sa niekde v okolí nejaký ukrajinský stroj predsa len pohyboval a separatisti ho zachytili, ale kvôli svojim obmedzeným kapacitám si neboli istí, o aké lietadlo ide a na čo vôbec strieľajú," povedal pre idnes.cz.

Ak predsa len niekde v blízkosti bolo bojové lietadlo ukrajinského letectva - či už bojové Su-25, alebo stíhacie Su-27 - mohol ruskej strane poslúžiť ako zámienka pri vymýšľaní série teórií, ako mohol celý incident prebehnúť. Všetky tieto teórie vedú k záveru, že boeing zostrelili Ukrajinci.

 

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2007-07-26 14:51:16 - Feat.: 0 - Title: Lipšic: Harabin vyvolal odvolaním Paludu medzinárodný škandál
01 - Modified: 2024-04-24 04:43:15 - Feat.: - Title: Americký Senát schválil balík s pomocou pre Ukrajinu. Výsledok hlasovania potešil Zelenského aj Bidena 02 - Modified: 2024-04-23 19:28:55 - Feat.: - Title: Ukrajinská polícia oznámila zadržanie šiestich Čechov pre podvod 03 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 04 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 05 - Modified: 2024-04-23 16:48:10 - Feat.: - Title: Slovákom nie je osud Ukrajiny ľahostajný. Na muníciu vyzbierali 3,5 milióna eur, suma stále rastie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:44