StoryEditor

Islamský štát v Sýrii uniesol 90 kresťanov

24.02.2015, 17:53
Autor:
TASRTASR
V oblastiach, ktoré sú pod kontrolou islamistov sú kresťania vystavení mučeniu, znásilňovaniu i vraždám, ak sa im nepodrobia.

Extrémistická organizácia Islamský štát uniesla z dediny na severovýchode Sýrie najmenej 90 asýrskych kresťanov. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) sídliace v Londýne.

Podľa SOHR došlo k únosu po tom, ako oddiely IS v pondelok prepadli a obkľúčili dediny v blízkosti prevažne asýrskeho mesta Tal Ahmar, ktorých obyvatelia sa hlásia k starobylej asýrskej cirkvi. Tal Ahmar leží neďaleko mesta Hasaka, hlavného mesta rovnomennej provincie, ktorého väčšiu časť ovládajú Kurdi.

Švédsky novinár Nuri Kino, vedúci skupiny aktivistov Demand For Action, ktorá sa zameriava na monitorovanie situácie náboženských menšín na Blízkom východe, podľa agentúry AP uviedol, že islamisti zadržiavajú 70 až 100 ľudí, väčšina z nich sú asýrski kresťania z dediny Tal Šamiram.

Islamský štát chce zrejme rukojemníkov vymeniť za svojich väznených členov. Ak nebudú vydaní, zajatí kresťania vraj zomrú. Kino dnes spresnil, že zdrojom jeho informácií sú rozhovory s dedinčanmi, ktorým sa pri prepade islamistov podarilo utiecť alebo od príbuzných zajatých osôb.

Tento posledný útok Islamského štátu časovo koliduje s operáciou ozbrojených oddielov sýrskych Kurdov proti pozíciám Islamského štátu na severovýchode Sýrie v blízkosti irackých hraníc, v ktorej islamisti utrpeli straty.

K ozbrojeným skupinám, ktoré bojujú proti Islamskému štátu, sa pridali aj asýrski kresťania. V Iraku, kde si pred časom vytvorili vlastné milície, lebo sa nechceli spoliehať na ochranu zo strany vládnej armády, im napríklad pri ochrane náboženských objektov pomáhajú kurdské polovojenské jednotky.

Mučení, znásilňovaní a vraždení

V oblastiach, ktoré sú pod kontrolou islamistov v Iraku a Sýrii, sú kresťania, ako aj príslušníci iných náboženstiev a iných vetiev islamu vystavení krutému prenasledovaniu, mučeniu, znásilňovaniu i vraždám, ak sa nepodrobia Islamskému štátu a nekonvertujú. V obave o vlastný život tieto oblasti opustili desaťtisíce ľudí.

Islamský štá útočí na príslušníkov menšinových náboženských komunít nielen v Iraku a Sýrii, ale najnovšie aj v Líbyi, kde v polovici februára brutálne zavraždili skupinu egyptských koptov.

K svetovým lídrom, ktorí odsúdili tento zločin, sa pridal aj pápež František. Uviedol, že egyptskí kopti boli v Líbyi zavraždení "len preto, že boli kresťania".

Chcú dobyť Rím

Vražda skupiny koptov vyvolala veľké obavy aj v Taliansku, a to nielen pre relatívne malú vzdialenosť, ktorá delí obe tieto krajiny ležiace na protiľahlých brehoch Stredozemného mora, ale najmä vzhľadom na výrok jedného z islamistov. Vo videonahrávke, v ktorej na internete zverejnili vraždu koptov, varoval, že ďalším cieľom Islamského štátu po zabití kresťanov je dobyť Rím, symbol katolíckeho náboženstva.

V päťminútovom videozázname vidno skupinu mužov v oranžových kombinézach kráčajúcich po pláži, pričom každého z nich sprevádza maskovaný militant oblečený v čiernom. Po tom, ako jeden z militantov ozbrojených nožom krátko prehovoril po anglicky na kameru, muži v oranžovom odeve museli pokľaknúť a ich "sprievodcovia" im všetkým súčasne odrezali hlavu, uviedla agentúra AP.

 

 

 

01 - Modified: 2007-03-24 09:48:00 - Feat.: 0 - Title: Angličan spáchal samovraždu v priamom prenose na internete
01 - Modified: 2024-04-21 12:15:00 - Feat.: - Title: V Kábule vybuchla bomba, k útoku sa prihlásil Islamský štát 02 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:38 - Feat.: - Title: Islamský štát hrozí útokmi na štvrťfinále Ligy majstrov. Paríž, Londýn a Madrid posilnili bezpečnosť 04 - Modified: 2024-04-08 20:30:59 - Feat.: - Title: Talianska polícia zatkla tadžického bojovníka Islamského štátu 05 - Modified: 2024-03-28 18:57:40 - Feat.: - Title: Islamský štát sa opätovne prihlásil k útoku na koncertnú sálu pri Moskve, vyžiadal si viac než 140 obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:30