StoryEditor

Rusko posiela nad Sýriu ťažké bombardéry, baštu IS chce vymazať z mapy

27.11.2015, 19:40
Nad Sýriou už viac ako týždeň lietajú ruské strategické bombardéry. Jeden z nich si tu odbil svoju bojovú premiéru.

Kremeľ sa k tomuto kroku odhodlal zrejme v rámci odvety za teroristický útok na lietadlo ruských aerolínií. Zároveň tak v politicky napätej dobe demonštruje svoju vojenskú silu.

Ruské letectvo už viac ako mesiac sype bomby na pozície Islamského štátu a povstaleckých skupín v Sýrii. Minulý utorok sa však stal, v doterajšom zapojení Kremľa, míľnikom. Nad Sýriu totiž prvýkrát vzlietli viac ako dve desiatky ruských bombardérov. "Podnikli sme veľký letecký útok na Islamský štát v Sýrii," ohlásil minister obrany Sergej Šoj.

Údernú letku tvorili stroje Tu-160, Tu-95MS a Tu-22M3, píše server The National Interest. Zaujímavé je najmä nasadenie stroja typu Tu-95, ktorý sa stal súčasťou výzbroje ruského letectva už v roku 1956, bojovej premiéry sa však dočkal až teraz. Podľa vojenského analytika Lukáša Visingra je na útoku pozoruhodný najmä počet bombardérov, ktoré sa akcie zúčastnili.

"Rusi poslali do akcie celkovo 25 lietadiel všetkých troch typov, čo je naozaj enormný počet, keď uvážime, že Američania väčšinou posielajú jednu či dve dvojice svojich bombardérov. Skoordinovať nálety toľkých strojov naozaj nie je jednoduché a ukazuje to, že Rusi urobili naozaj veľký krok vpred, pokiaľ ide o schopnosti diaľkového letectva," povedal pre iDNES.cz Visingr.

Demonštrácia sily

Prečo sa Rusi rozhodli pre nasadenie ťažkých bombardérov práve v tejto dobe? Podľa Visingra bol zlomovým okamihom teroristický útok na lietadlo ruských aerolínií nad Sinajským polostrovom.

"Vyslanie bombardérov bolo v skutočnosti odvetou proti Islamskému štátu. Celý štýl náletov na mesto Rakká ukazuje, že sa Rusi zrejme rozhodli túto baštu islamistov takpovediac vymazať z mapy. Vyzerá to síce drasticky a brutálne, ale bohužiaľ proti tomuto protivníkovi nič iné ako exemplárna brutalita nefunguje," myslí si Visingr.

Nasadenie bombardérov môže mať aj ďalšie dôvody. Vzhľadom k vyostreným vzťahom so Západom chce Kremeľ demonštrovať svoju silu, pretože po stránke ekonomickej sa v posledných mesiacoch nemá čím chváliť, píše server Vice News. Sýria tak krajine postihnutej západnými sankciami poskytuje ideálnu možnosť, ako ukázať svaly.

"Rusi chceli jednoducho ukázať, že vedia nasadiť svoje strategické stroje prinajmenšom rovnako účinne ako Američania. Nesmieme tiež zabúdať, že ide o stroje schopné nosiť aj jadrové zbrane, jadrové bomby a riadené rakety s jadrovými hlavicami, a teda ide aj o zbrane na odstrašovanie," vysvetľuje Visingr.

Rusi podľa neho dlho považovali strategické bombardéry iba ako odstrašujúci nástroj a nepovažovali ich za konvenčné bojový prostriedok. Spojené štáty však ukázali, že tieto stroje môžu slúžiť aj ako nosiče konvenčných zbraní (zbrane, ktoré neobsahujú toxické a chemické zložky alebo nepatria medzi jadrové zbrane, pozn. red.). Rusko si z toho podľa všetkého vzalo príklad a svoje lietadlá vyzbrojilo okrem iného aj strelami s plochou dráhou letu.

"Nasadenie striel s plochou dráhou letu, a to aj tých, ktoré boli odpálené z plavidiel ruskej Kaspickej flotily dokazuje, že Rusi do značnej miery stiahli náskok USA v tomto odbore zbraní a že majú k dispozícii strely, ktoré sa prinajmenšom vyrovnajú obávaným americkým strelám typu Tomahawk," pripomína Visingr.

Dlhý dolet a konvenčné zbrane

Vyzbrojenie ruských bombardérov konvenčnými zbraňami dokazuje aj ich nasadenie v Sýrii. Lietadlá typu Tu-22M3 pozície povstalcov a Islamského štátu zasypávali veľkým počtom neriadených bômb. Bombardéry Tu-95MS a Tu-160 potom v Sýrii použili dvojicu podzvukových striel Ch-555 a Ch-101. "Pre oba tieto typy zbraní išlo aj o prvé ostré bojové nasadenie," pripomína Visingr.

Za využitie bombardérov v Sýrii hrá tiež ich extrémne dlhý dolet. Tu-160 totiž môže niesť väčšiu zásobu paliva, než sám váži a má dolet úctyhodných 15 tisíc kilometrov. Bombardéry tak môžu k náletom v Sýrii štartovať zo základní v Rusku, napríklad z polostrova Kola. Pri sýrskych misiách stroje z tejto základne urazia až 13 tisíc kilometrov.

Podľa Visingra však nasadenie ruských bombardérov situáciu v Sýrii zvrátiť nemôže. "Aspoň nie priamo na bojisku, pretože tieto bombardéry neslúžia pre taktické údery na ciele na bojisku, ale pre strategické údery na ciele v tyle nepriateľa. Z tohto pohľadu ide však o mimoriadne účinné zbrane a ničivosť ich náletov to len dokazuje," dodáva.

Pozrite sa, si dopĺňal palivo ruský TU-160s nad Kaspickým morom.

01 - Modified: 2007-11-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Chyba, vďaka ktorej rastiem
01 - Modified: 2024-05-09 13:41:41 - Feat.: - Title: Boeingu pri pristávaní v Turecku praskla predná pneumatika, nikto sa nezranil 02 - Modified: 2024-05-09 13:33:55 - Feat.: - Title: Turecká centrálna banka zvýšila svoju inflačnú prognózu, chce obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien 03 - Modified: 2024-05-09 13:19:55 - Feat.: - Title: Izrael tvrdí, že Turecko odvolalo časť zákazu obchodovania, Ankara to popiera 04 - Modified: 2024-05-07 21:09:02 - Feat.: - Title: Lodnú dopravu v Bosporskej úžine, ktorá bola prerušená takmer desať hodín, opäť obnovili 05 - Modified: 2024-05-06 19:38:41 - Feat.: - Title: V Istanbule opäť otvorili mešitu Kariye, bývalý byzantský chrám
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 08:48