StoryEditor

Rasmussen obvinil Rusko z útoku na Ukrajinu

04.09.2014, 12:54
Autor:
tasr, stltasr, stl

Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen obvinil dnes Rusko z útoku na Ukrajinu, kde pokračuje v destabilizácii situácie.

Rasmussen to vyhlásil pred novinármi pri príchode na summit NATO, ktorý sa do piatka koná v golfovom komplexe neďaleko mesta Newport vo Walese. Podľa agentúry Reuters týmto vyhlásením šéf NATO vystupňoval tón rétoriky voči Moskve.

"Čelíme dramaticky sa meniacemu bezpečnostnému prostrediu. Na východe Rusko útočí na Ukrajinu," upozornil Rasmussen.

Na otázku, čo si myslí o najnovšom pláne ruského prezidenta Vladimira Putina na vyhlásenie prímeria na Ukrajine, Rasmussen uviedol, že aliancia víta všetky snahy o nájdenie mierového riešenia tohto konfliktu.

Dodal však, že všetko záleží od toho, čo sa deje v mieste konfliktu. "Bohužiaľ, stále sme svedkami toho, že Rusko pokračuje v destabilizácii situácie na Ukrajine," uviedol Rasmussen.

Šéf NATO vo svojej odpovedi narážal aj na postoj Moskvy, ktorá odmieta tvrdenia o prítomnosti ruských jednotiek na území Ukrajiny, zatiaľ čo podľa odhadov NATO tam Rusko vyslalo viac ako 1000 svojich vojakov.

Rasmussen podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že NATO naďalej vyzýva Rusko, aby stiahlo svojich vojakov od hraníc s Ukrajinou a začalo sa aktívne zúčastňovať na mierovom procese v regióne.

Upozornil, že Rusko porušilo základné princípy zmlúv podpísaných s NATO, ktoré sú základom bezpečnostnej architektúry v Európe. Dodal, že bez ohľadu na to aliancia naďalej podporuje toto usporiadanie, aj keď priznal, že v dôsledku krízy na Ukrajine pozastavila praktické programy spolupráce s Ruskom. Zdôraznil však, že politické a diplomatické kanály pre vzájomnú súčinnosť Ruska s NATO sú stále otvorené.

Vo Walese sa dnes koná vrcholný summit NATO. Oficiálny program dvojdňovej schôdzky na najvyššej úrovni je zameraný na krízu na Ukrajine a ukončenie bojovej misie aliancie v Afganistane. Rokovať sa však bude aj o náraste vplyvu extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) na Blízkom východe.

Rasmussen v tejto súvislosti vyhlásil, že spojenci NATO sa budú zaoberať každou žiadosťou irackej vlády o pomoc v jej úsilí potlačiť rozpínavosť IS.

01 - Modified: 2006-10-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životopis: Tomáš Yxo Dohňanský
01 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 15:33:16 - Feat.: - Title: Krajiny NATO sľúbili Ukrajine ďalšie protivzdušné systémy, povedal Stoltenberg 04 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 09:44