StoryEditor

Na svete je dohoda o prímerí. Pozrite sa, na čom sa dohodli lídri

12.02.2015, 07:09
Vladimir Putin aj Petro Porošenko potvrdili dohodu na summite v Minsku. Prestane sa bojovať a z Donbasu stiahnu ťažké zbrane.

Kľúčové body dohody z Minsku

  • Prímerie začne platiť o polnoci na 15. februára, sťahovanie ťažkých zbraní má začať dva dni potom
  • Do konca roka má Ukrajina získať kontrolu nad štátnou hranicou na východe krajiny
  • Územie Ukrajiny majú opustiť všetky "zahraničné vojenské sily"
  • Súčasťou dohody je aj prepustenie zajatcov počas 19 dní
  • Dohodu potvrdili všetky rokujúce strany - Ukrajina, Rusko, Nemecko a Francúzsko, podľa prezidenta Hollanda aj separatisti
  • ruský prezident Vladimir Putin podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej  presvedčil separatistov, aby dohodu z Minska podpísali

Prezidenti štyroch krajín, ktorí sa stretli na rokovaní v tzv. Normandskom formáte sa po viac ako šestnástich hodinách dohodli. Rokovania, ktoré prebehli za zatvorenými dverami však priniesli svoje ovocie.

Prímerie

Najdôležitejším odkazom stretnutia prezidentov v Minsku je vzájomná dohoda o vyhlásení prímeria. To začne platiť pre obe strany konfliktu od polnoci 15. februára. „Nebolo to ľahké, ale dohodli sme to, čo je najdôležitejšie. A to je prímerie,“ povedal po rokovaniach prezident Ruska Vladimir Putin. K dodržiavaniu prímeria sa zaviazali aj lídri Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Odsun zbraní

Druhým najdôležitejším bodom je odsun vojsk a ťažkej vojenskej techniky. Na Ukrajine sa vytvorí demarkačná línia, ktorá vyplývala ešte z Minských protokolov z vlaňajšieho septembra. Ako separatisti, tak aj ukrajinská armáda sa zaväzuje, že zbrane stiahne do vzdialenosti pätnásť kilometrov od demarkačnej línie.

Reforma Donbasu

Prehodnotenie statusu Doneckej a Ľuhanskej republiky je tiež jedným z dôležitých bodov Minského protokolu. Rokovania o statuse separatistických republík budú prebiehať aj naďalej. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pod taktovkou Heidi Tagliavini bude so zástupcami separatistických republík, Zacharčenkom a Plotnickým naďalej rokovať.

Líder Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharčenko podľa agentúry TASS po podpise dohody vyhlásil, že niektoré jej body si vyžadujú dodatočné prerokovanie a odsúhlasenie. Varoval, že ak dôjde k ich porušeniu, zástupcovia proruských síl sa nebudú zúčastňovať na nových stretnutiach, uviedla agentúra TASS.

Rubeľ rastie
Celkom jednoznačná je však reakcia trhov. Ruský index MICEX rozširuje zisky na 2,4 percenta, ukrajinský UAX pridáva dokonca 6,4 percenta. Rubeľ po oznámení o uzavretom prímerí začal strmo posilňovať, zmazal všetky dnešné straty, a aktuálne je voči doláru o 0,6 percenta silnejší na úrovni 64,8 USDRUB.


Zdroj: Bloomberg Finance

01 - Modified: 2007-03-13 11:29:00 - Feat.: 0 - Title: Šiitský premiér na neočakávanej návšteve sunnitskej provincie
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 15:54:16 - Feat.: - Title: Veľký balík peňazí. Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan za takmer 100 miliárd dolárov 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 13:33