StoryEditor

Kríza migrantov nahráva radikálom

18.09.2015, 00:00
Krajne pravicové strany v Európe zažívajú svoju chvíľu. Môžu skomplikovať život Európskej únii.

Od Grécka, cez Švédsko, Dánsko až po Francúzsko. V celej Európe je v poslednom čase, teda od vypuknutia utečeneckej krízy, možné pozorovať rapídny nárast popularity krajne pravicových radikálnych strán. Niektoré sú nové, iné existovali desaťročia, ale až kríza migrantov v Európe ich vyniesla na svetlo božie. „Práve súčasná kríza je vodou na mlyn radikálnym stranám. Výsledkom je, že im začínajú stúpať preferencie,“ konštatuje politológ Tomáš Koziak.

Dokonalým príkladom je Francúzsko a strana Národný front Marine Le Penovej. Podľa posledných prieskumov má jej strana, ktorá vznikla ešte v roku 1972, podporu až 27 percent voličov. Doťahuje sa tak na socialistov súčasného prezidenta Francoisa Hollanda.

Marine Le Penová s otvorenou náručou. Ale nie pre migrantov.

Ťažia z neschopnosti únie

Za svoju veľkú podporu sa Le Penová môže poďakovať práve súčasnej kríze, ktorá Európu valcuje. Národný front totiž proti imigrantom v Európe radikálne bojuje a vo Francúzsku chce znížiť ich počet z 200000 na 10000 ročne. Kritizuje nielen úniu, ale aj samotné Francúzsko. „Jedna vláda za druhou pri riešení imigrácie zlyhávala, a neustále to ignorovala,“ vyjadrila sa Le Penová v nedávnom rozhovore pre denník Financial Times.

„Radikálne strany v Európe únii vyčítajú, že krízu migrantov nezvládla. Radikálnejším voličom táto rétorika, ktorá je väčšinou zameraná na kritiku Európskej únie, vyhovuje,“ tvrdí Koziak. Predstavitelia týchto politických strán navyše útočia na najnižšie pudy voliča, a používajú pojmy strach či ohrozenie, na ktoré voliči reagujú.

Radikalizácia sa môže vypomstiť

Podľa Koziaka sa nebezpečný jav zvýšenej popularity radikálnych strán môže vypomstiť. „Extrémistické strany môžu radikalizovať spoločnosť. Ak sa politici budú vyjadrovať radikálne, ľudia si osvoja ich rétoriku,“ mieni Koziak. V extrémnych prípadoch tak môže podľa neho dôjsť až k rasovým nepokojom či pogromom na moslimov a prisťahovalcov.

Hrozbu pre Európsky parlament však radikáli zatiaľ problém nepredstavujú. „Voľby do europarlamentu boli nedávno, čiže radikáli sa tam tak skoro nedostanú. Problémy môžu malé strany vyvolať v krajinách západnej Európy,“ tvrdí politológ Ján Baránek.

Radikáli na Slovensku stagnujú

Iná situácia ako na západe Európy je však na Slovensku. Ľudovej strane Naše Slovensko Mariána Kotlebu, ktorý je v súčasnosti banskobystrickým županom, utečenecká kríza nijako nepomáha. „Agendu Ľudovej strany Naše Slovensko prevzala vládnuca strana Smer, a aj niektoré ďalšie. Kotlebovci boli problematikou utečencov zaskočení, a nevedeli sa s ňou správne vyrovnať,“ konštatuje Baránek. Podobný stav ako na Slovensku je pritom aj v susednom Maďarsku. Tam radikálne názory na utečeneckú krízu od radikálnopravicovej strany Jobbik prevzala taktiež vládnuca strana Fidesz.

 

Prehľad radikálnych strán v Európe

Národný front, Francúzsko

Strana sa dlhodobo drží rétoriky proti migrantom, ale aj proti Európskej únii. Je za zavedenie hraničných kontrol vo Francúzsku.

Zlatý úsvit, Grécko

Radikálne je zameraná voči imigrantom akéhokoľvek druhu. Napriek tomu, že jej predstaviteľ Nikos Michaloliakos je vo väzení, strana bola v Grécku v januári treťou najsilnejšou.

Švédski demokrati, Švédsko

Strana, ktorá vznikla ešte v roku 1988, je dnes treťou najsilnejšou vo Švédsku. Je známa svojím nacionalizmom, odsudzuje imigráciu, a je tiež silne skeptická voči Európskej únii.

Strana za slobodu, Holandsko

Pomerne mladú stranu založil v roku 2004 Geert Wilders, ktorý je známy ako tvrdý kritik islamu. Podobne aj jeho strana vystupuje najmä proti imigrácii a islamizácii Holandska.

01 - Modified: 2007-09-20 07:08:10 - Feat.: 0 - Title: Súd zrušil pokutu 80 mil. Sk pre Slovak Telekom
01 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 02 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy 03 - Modified: 2024-04-20 18:32:04 - Feat.: - Title: Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov 04 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Utečencov Európa nechce a zároveň potrebuje (komentár) 05 - Modified: 2024-04-17 19:24:34 - Feat.: - Title: Migranti sa snažili prejsť do Poľska. Z Bieloruska ich prišlo dvesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 05:04