StoryEditor

Tajomný "Výbor 121" opäť útočí. Kimovi hackeri môžu vraždiť, varuje zbeh

31.10.2015, 17:26
Hackeri v službách severokórejského režimu hlásia nové úspechy. Prelomili ochranu serverov juhokórejského parlamentu.

Ukradli dáta z počítačov a e-mailových schránok poslancov. Útočníci najatí Kim Čong-unovou rozviedkou sú roztrúsení po celom svete. Utečenci z KĽDR varujú, že záhadný "Výbor 121" sa nebojí ani teroristických útokov, píše iDnes.cz.

Severná Kórea sa počas útoku na počítače členov juhokórejského Národného zhromaždenia zmocnila niektorých dokumentov, ktoré poslanci študovali v rámci každoročnej kontroly práce vlády, provinčných úradov či centrálnej banky.

"Zákonodarcovia majú k dispozícii dva počítače. Jeden z nich nie je pripojený k internetu, dostanete sa z neho len na server Národného zhromaždenia. Druhý stroj je bežný osobný počítač s internetom na pracovné účely," uviedol pre server NKnews juhokórejský počítačový expert Samuel Koo. Hackeri sa podľa neho dostali len do počítačov pripojených k celosvetovej sieti, najprísnejšie strážené dokumenty by tak mali byť v bezpečí.

Na útok v polovici októbra upozornila juhokórejská kontrarozviedka. Hackeri zaútočili aj na servery ministerstva pre zjednotenie a takzvaný Modrý dom, sídlo prezidentky Pak Kun-hje. Odtiaľ však žiadne dôležité informácie neunikli, veria tajné služby.

Terče Výboru 121: Filmári, metro aj jadrová elektráreň

Soul je podľa novinárov presvedčený, že za októbrovým kybernetickým útokom proti juhokórejským politickým špičkám stojia hackeri z "Výboru 121" spadajúceho pod severokórejskú výzvednú službu RGB. Tá je - podobne ako celá rada ďalších úradov a inštitúcií KĽDR - priamo podriadená armáde.

O činnosti elitnej hackerskej skupiny sa na Západe hovorilo koncom minulého roka, kedy sa terčom jej útoku - podľa tvrdenia americkej vlády - stalo filmové štúdio Sony Pictures. Hackeri vtedy vyradili z prevádzky jeho servery, zmocnili sa ešte nevydaných filmov i osobných dát o zamestnancoch.

Sony Pictures v tom čase chystali premiéru satirickej komédie "The Interview" o novinároch, ktorí dostanú od CIA príkaz zabiť Kim Čong-una. Útočníci žiadali zrušenie premiéry a hrozili teroristickými útokmi v kinách, ktoré sa film rozhodnú premietať.

Snímka sa nakoniec na verejnosť dostal a Juhokorejčania ho prostredníctvom balónov prepašovali aj za hranice Kimovej ríše.

Severokórejský profesor Kim Hung-Kwang, ktorý až do úteku v roku 2004 vyučoval informatiku na technickej univerzite v druhom najväčšom severokórejskom meste Hamhung, má medzi členmi "Výboru 121" veľa bývalých študentov. Kybernetická armáda KĽDR je zložená až zo šesť tisíc bojovníkov a na jej činnosť je vyhradených 10 až 20 percent armádneho rozpočtu, povedal Kim Hung-Kwang britskej televízii BBC.

"Dôvodom, prečo teraz Severná Kórea obťažuje ostatné štáty, je ukázať im, že má dostatočné kapacity ku kybernetickej vojne. Útoky jej hackerov môžu mať podobný dopad ako vojenský úder - smrť ľudí a zničenie miest," hovorí Kim.


 

01 - Modified: 2007-10-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Scenáre ruských ziskov Hollywoodu
01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 05 - Modified: 2024-03-25 06:59:46 - Feat.: - Title: Kim Čong-un navštívil tankovú jednotku, vyzval na zvýšenie bojovej pripravenosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:50